«Όχι στην εκτροπή της λογικής»», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του σε εκδήλωση την Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου.
«Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς φτάσαμε το 2020 να συζητάμε ξανά για το «μύθο» της εκτροπής του Αχελώου,, τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό πλαίσιο, τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για το μακροβιότερο πολιτικό μύθο που έχει χτίσει πολιτικές καριέρες, ένα πολιτικό παιχνίδι που παίζεται, δυστυχώς, στην πλάτη της Θεσσαλίας, τα τελευταία 95 χρόνια, και δημιουργεί εύλογα ανησυχία στην Αιτωλοακαρνανία. Και αυτό διότι γνωρίζουμε όλοι, ειδικά μετά από άλλη μία ακυρωτική Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το 2014 ότι το σενάριο εκτροπής του Αχελώου είναι ενάντια στη λογική, όπως πολύ δόκιμα αποτυπώνεται και στον τίτλο της σημερινής εκδήλωσης.
Είναι δεδομένο, τόνισε στη συνέχεια, ότι το σενάριο εκτροπής είναι σε αντίθεση με τις περιβαλλοντικές αρχές, καθώς παραβιάζει την ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60 για τη διαχείριση των υδάτων, την Οδηγία 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, είναι ακόμη σε αντίθεση με 6 αποφάσεις του ΣτΕ, στην κορυφαία εκ των οποίων, του 2014, εισηγήτρια ήταν η νεοεκλεγείσα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρία Σακελλαροπούλου και είναι σε αντίθεση τέλος, με γνωμοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Παρακολουθήσαμε το εξής παράδοξο, ο κύριος Μητσοτάκης να προτείνει την κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία εισηγήθηκε την Απόφαση που έκλεισε οριστικά την πόρτα στην εκτροπή, για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και τις ίδιες μέρες να ανακινείται το σενάριο εκτροπής, σε αντίθεση με τις εισηγήσεις της κυρίας Σακελαροπούλου».
Επισήμανε ότι η εκτροπή αποτέλεσε μία πολιτική απόφαση που στέρησε πόρους και μία πραγματική λύση για τη Θεσσαλία και το αγροτικό εισόδημα. Το υδατικό έλλειμα της Θεσσαλίας είναι υπαρκτό, υπολογίζεται στα 3 δισ κυβικά μέτρα, κάθε χρόνο καταναλώνεται ένα μη ανανεώσιμο μέγεθος, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα.
Ο Σ.Φάμελλος έκανε αναφορά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους υδατικούς πόρους της χώρας, με τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών, το 2017, που δίνουν πραγματική λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της Θεσσαλίας με έργα που μπορούν ολοκληρωθούν και μάλιστα με ευρωπαϊκά κονδύλια. «Πρόκειται για τη μοναδική πραγματική λύση για τη Θεσσαλία που είναι θεσμικά επαρκής και πρακτικά εφαρμόσιμη. Περιλαμβάνει έργα άρδευσης, ενίσχυσης υδροφορέων, φράγματα, λιμνοδεξαμενές που μπορούν να εξασφαλίσουν το αγροτικό εισόδημα και να δημιουργήσουν παράλληλα, τοπική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η εκτροπή του Αχελώου, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί, δεν αλλάζει το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων της Θεσσαλίας και συνεπώς, είναι σαν να ρίχνουμε νερό σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».
Υπενθύμισε ότι ο τότε Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση των σχετικών έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων που αφορούν όλους τους δήμους της Θεσσαλίας. Προχώρησε σε αυτή την κατεύθυνση, η χρηματοδότηση έργων στους δήμους Κιλελέρ και Λάρισας, έργα ενίσχυσης υδροφορέων και τροφοδοσίας αρδευτικού νερού, υπάρχει όμως καθυστέρηση υλοποίησης αντίστοιχων έργων από πολλούς δήμους, καθώς και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Ενώ λοιπόν υπάρχει λύση νομοθετημένη, θεσμικά στέρεη που διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα και την παραγωγική βάση της Θεσσαλίας, η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει πάλι το μύθο της εκτροπής, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια και αποδεικνύοντας την πρόθεσή της να επιβαρύνει το περιβάλλον. Την εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ακολούθησε σύσκεψη πολιτικών στελεχών, πριν από τα Χριστούγεννα στα Τρίκαλα, στη συνέχεια σύσκεψη που συγκάλεσε ο κύριος Γεραπετρίτης για τον Αχελώο στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς όμως να καλέσει τους βουλευτές όλων των εμπλεκόμενων νομών αλλά, μόνο τους βουλευτές Θεσσαλίας. Ο κύριος Καραμανλής τέλος, δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι θα δώσει λύσει στο θέμα παρότι, όπως αποδείχτηκε, δεν γνωρίζει καν την ορθογραφία του Αχελώου».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σ.Φάμελλος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν ξεκάθαρη θέση για την εκτροπή, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, γραμμή που συνεχίζεται σήμερα με την κάθετη αντίθεσή του στην εκτροπή, ενώ μάλιστα βουλευτές άλλων πολιτικών παρατάξεων έχουν διαφορετική τοποθέτηση ανάλογα με το πολιτικό τους ακροατήριο, ανάλογα δηλαδή με το αν εκλέγονται εντός ή εκτός Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ζήτησε ακόμη να τοποθετηθούν για το θέμα οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, η Κεντρική Ένωση Δήμων, το Τεχνικό Επιμελητήριο ώστε, όπως τόνισε, να γνωρίζουμε ποιος είναι υπέρ της ευρωπαϊκής κανονικότητας και ποιος είναι κατά. Κάλεσε τέλος, όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, τοπικά και εθνικά, να πάρουν θέση και να διαμορφώσουν μία κοινωνική συμμαχία ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μία κοινωνική και πολιτική συμμαχία κατά της εκτροπής, πρέπει ακόμη να κινηθούμε γρήγορα, να προωθήσουμε το αίτημά μας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σάς καλούμε σε εγρήγορση για να φτάσει η φωνή μας στην κεντρική Διοίκηση και στη Βουλή ώστε να λύσουμε το γόρδιο αυτό δεσμό».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Αγρίνιο, ο Σ. Φάμελλος συναντήθηκε επίσης με τη Συντονιστική Επιτροπή των φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Μωραΐτης και Γ. Βαρεμένος, ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Γ. Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, Κ. Λύρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Π. Τσιχριντζής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Λ. Μπλέτσας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, Ι. Καλλίμορφος και ο Γραμματέας της Επιτροπής, Δ. Καπώνης.