Την απουσία στρατηγικής, πολιτικών, καθώς και την άγνοια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τα θέματα διαλογής στην πηγή και εφαρμογής κινήτρων και αντικινήτρων για την ανακύκλωση ανέδειξε η χθεσινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, στην Ολομέλεια της Βουλής, του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου.
Ειδικότερα, η σχετική ερώτηση που συνοδευόταν με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που είχε κατατεθεί από 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Ανυπαρξία κινήτρων και αντικινήτρων για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση», μετατράπηκε σε επίκαιρη αφού δεν απαντήθηκε γραπτώς, ούτε κατατέθηκαν τα ζητούμενα έγγραφα, παρότι παρήλθε άπρακτη η προθεσμία των σαράντα πέντε 45 ημερών.
«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Υπουργός δεν προσήλθε στη Βουλή, ενώ ο αναρμόδιος Υφυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόλαβε να συγκεντρώσει όλα τα σχετικά έγγραφα, αποδεικνύοντας, πολύ απλά, ότι το Υπουργείο δεν παρακολουθεί το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής ανακύκλωσης. Έψαξαν δηλαδή το θέμα, με αφορμή την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, και απέδειξαν ότι δεν έχουν επικοινωνία και έλεγχο στους ΦΟΔΣΑ και τους ΟΤΑ, καθώς και ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η διοίκηση αδυνατεί εντός των προθεσμιών να διαβιβάσει, στη Βουλή, τα απαραίτητα έγγραφα για την ενημέρωση των βουλευτών».
Το γεγονός αυτό στηλίτευσε ο Σ.Φάμελλος: « Το ΥΠΕΝ ξεκάθαρα πλέον λάμπει δια της απουσίας του, όπως αποδεικνύουν οι απαντήσεις για το εάν η κυβέρνηση θα υποστηρίξει την εφαρμογή κινήτρων ή αντικινήτρων, για το πώς εφαρμόζεται σήμερα το θεσμικό πλαίσιο και εάν υπάρχουν κατ’ αρχήν ψηφισμένοι κανονισμοί τιμολόγησης».
Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι από τους εφτά άξονες που παρουσίασε η δήθεν πράσινη κυβέρνηση ΝΔ για την ανακύκλωση, απουσιάζει πλήρως η πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων για την ανακύκλωση και για τη διαλογή στην πηγή, η οποία είναι νομοθετημένη και εγκεκριμένη από την Ευρώπη.
«Απουσιάζει η ανακύκλωση από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, βάσει των απαντήσεων του κ. Οικονόμου και καθίσταται επιπλέον δεδομένη η απόλυτη άγνοια του ΥΠΕΝ για τα θέματα της ανακλώσης και διαλογής στην πηγή. Ο κ. Οικονόμου προσπαθώντας να αποφύγει το ερώτημα σχετικά με το αν οι Δήμοι εφαρμόζουν, σήμερα, στα τιμολόγια τους το «Πληρώνω όσο πετάω», ανέφερε ότι ο νόμος για την ανακύκλωση ψηφίστηκε το Μάιο του 2019, επιρρίπτοντας την ευθύνη για μια ακόμη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ!!», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σ. Φάμελλος διέψευσε στη συνέχεια, τα λεγόμενα του κ. Οικονόμου, χαρακτηρίζοντας ως απόλυτη «ντροπή» για την Ελλάδα την άγνοια του ΥΠΕΝ για το νομοθετικό πλαίσιο που είναι σε ισχύ. Παρέθεσε τις ακριβείς ημερομηνίες ψήφισης όλων των σχετικών νόμων για την ανακύκλωση: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε, το 2017, το νόμο για την Ανακύκλωση και το 2018, με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ την εφαρμογή του στους δήμους. Ακολούθησαν τέλος, οι εφαρμοστικές Υπουργικές Αποφάσεις, αφού προηγήθηκε διάλογος με την αυτοδιοίκηση, και με την έγκριση της Κομισιόν η 1.1.2020 αποτέλεσε την ημερομηνία ορόσημο για την πλήρη εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής, έτσι ώστε να δοθεί στους δήμους η δυνατότητα έκπτωσης στη διαχείριση των στερεών τους αποβλήτων με βάση το συντελεστή ανακύκλωσης και το συντελεστή διαλογής στην πηγή». Πρόσθεσε επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εν λόγω νομοθέτηση νωρίτερα από ότι προέβλεπε η Οδηγία 2018/850 για τα απόβλητα και ακολούθησε τις μεταρρυθμίσεις της Ευρώπης με τον ίδιο βηματισμό.
Επανέλαβε το βασικό ερώτημα της συζήτησης: «Σε ποιους δήμους εφαρμόζεται η τιμολογιακή πολιτική, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρηματίες να ωφελούνται και να πληρώνουν λιγότερα όταν κάνει ανακύκλωση;», χωρίς βέβαια να λάβει ουσιαστική απάντηση από πλευράς του κ. Οικονόμου, ο οποίος επικαλέστηκε την πανδημία για την καθυστέρηση της απάντησης και της συγκέντρωσης εγγράφων από πλευράς των Δήμων, η οποία βέβαια δεν εμπόδισε την κυβέρνηση της ΝΔ να νομοθετήσει τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο, αγνοώντας και τις αντιδράσεις εκ μέρους φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Ενημέρωσε επιπρόσθετα τον κ. Οικονόμου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση ξεκινώντας από τη χάραξη εθνικού σχεδιασμού. Θέσπισε δύο νόμους για τη διαλογή στην πηγή και ένα πλήρες πλαίσιο για την ανακύκλωση που κατέληξε, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ανακοίνωση της στρατηγικής κυκλικής οικονομίας στο Ζάππειο, με την παρουσία και αποδοχή όλης της Αυτοδιοίκησης και όλου του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ είχε προηγηθεί ευρύς κοινωνικός διάλογος.
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στα δύο εργαλεία της μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακύκλωση και διαλογή στην Πηγή. Στην πυραμίδα τιμολογίου σε κάθε φορέα, ώστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να απεικονίζεται στην τιμή και όχι μόνο το οικονομικοτεχνικό, δηλαδή το κόστος παραγωγής και έτσι να είναι πιο ακριβή η ταφή απ’ ό,τι η επεξεργασία ή η κομποστοποίηση και στο δεύτερο εργαλείο, εισαγωγής έκπτωσης για κάθε δήμο με βάση τον συντελεστή εκτροπής από την ταφή, ανακύκλωσης και επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Η εφαρμογή αυτών των εργαλείων, όπως επισήμανε, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες, να πληρώνουν λιγότερα για τη διαχείριση απορριμμάτων, όταν κάνουν ανακύκλωση, ενώ οι φορείς της αυτοδιοίκησης, σε μια βάση πλήρους διαφάνειας, οφείλουν να δηλώνουν επίσημα και δημόσια τις αποδόσεις τους στην ανακύκλωση.
Τόνισε ότι το ΥΠΕΝ πρέπει επιτέλους να απαντήσει πότε θα προχωρήσει η ανακύκλωση στη χώρα μας, πότε θα εφαρμοστούν τα κίνητρα και να μην περιορίζει τη συζήτηση στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, για μεγάλα ΣΔΙΤ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική, και στην κατασκευή μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης γιατί, έτσι, επιλέγει να απέχει από μια μεταρρύθμιση με δημόσιους ευρωπαϊκούς πόρους, με όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον.