Στην εκπομπή «Κάθε μέρα Ελλάδα» της ΕΡΤ 3 μίλησε σήμερα ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μία μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.
«Το περιβάλλον χαρακτηρίζει και το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η Ελλάδα αλλά και την ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που πρέπει να χαρακτηρίζει και την παραγωγή και τις υποδομές της χώρας μας. Για το λόγο αυτό, το περιβάλλον και η ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση αποτελούν βασικούς άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και βασικούς άξονες του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, της νέας Κοινωνικής Συμφωνίας που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Thessaloniki Helexpo Forum» τόνισε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε:
«Εμείς προτείνουμε η Ελλάδα να αποκτήσει έναν κλιματικό νόμο που να επιβάλει τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και να ελέγχει όλες τις χρηματοδοτήσεις αλλά και τη Διοίκηση στην εφαρμογή των κανόνων και στην επίτευξη των στόχων. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να απομακρυνθούμε από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, στις μεταφορές και στη θέρμανση και να αποκτήσουμε πιο ανθεκτικά έργα και υποδομές. Αυτό, κατά συνέπεια θα αλλάξει ακόμα και το μοντέλο γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας και τις παραγωγικές δραστηριότητες και την οικονομία στο σύνολό της. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και μία νέα Κοινωνική Συμφωνία πάνω σε αυτό, που λαμβάνει υπόψη και την Κλιματική Αλλαγή. Και είναι προφανές ότι, το νέο παραγωγικό μοντέλο δίνει απαντήσεις και στα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία, σε αυτό το μοντέλο στοχεύει και το Ταμείο Ανάκαμψης».
Εξέφρασε στη συνέχεια, συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν στη Θεσσαλία, καθώς και στάθηκε στην ανάγκη άμεσης παρέμβασης της πολιτείας για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επανέλθει η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στις πληγείσες περιοχές από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», στη Θεσσαλία και το Ιόνιο, διότι υπάρχουν ακόμη πολλές περιοχές που δεν έχουν νερό και ρεύμα και κάποιοι συμπολίτες μας είναι ακόμη αποκλεισμένοι. «Αυτή είναι η άμεση προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή», τόνισε ο Σ.Φάμελλος.
«Θα πρέπει να συζητήσουμε πιο σοβαρά για την κλιματική κρίση γιατί πολύ συχνά χρησιμοποιείται ως σύνθημα, επιφανειακά, αλλά πρόκειται για μία πραγματικότητα που δεν απαιτεί ευχές αλλά πράξεις ώστε, να γίνουν πιο ανθεκτικές οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η προσαρμογή στην κλιματική κρίση δεν έχει προχωρήσει όσο γρήγορα έχουμε ανάγκη, οι υποδομές και τα έργα θα πρέπει πλέον να σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη την ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή, κάτι που θα πρέπει να τεθεί και ως κριτήριο για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις. Είναι υποχρέωση της πολιτείας η Ελλάδα να μην μείνει πίσω σε αυτό το νέο πεδίο υποχρεώσεων και ανταγωνισμού αλλά και καμία κοινωνική ομάδα να μην αποκλειστεί από τα κοινωνικά αγαθά, όπως την ενέργεια».
Στάθηκε στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα που εγκρίθηκε, επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, μία συμφωνία που συνεπάγεται αλλαγές στην παραγωγή και την κατανάλωση, όπως και αλλαγές στην πολιτεία, στην αυτοδιοίκηση, στην καθημερινότητα των πολιτών στο σύνολό της. Σημείωσε πως όλες οι Περιφέρειες της χώρας είχαν υποχρέωση με το νόμο του 2016 να ολοκληρώσουν τα Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, που εκπονούνται και πρέπει να είχαν ήδη ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας υπόψη και ότι, το 2018, ολοκληρώθηκαν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας με βάση τα οποία προτεραιοποιούνται τα αντιπλημμυρικά έργα, συμπληρώνοντας ένα κενό που υπήρχε στο παρελθόν που, όπως τόνισε υπήρχαν ελλείψεις, μία αποσπασματική και επιφανειακή προσέγγιση στο θέμα. Και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και σε επικαιροποίηση αυτών των σχεδίων με τα πρόσφατα δεδομένα».
Ο Σ.Φάμελλος κλήθηκε ακόμη να σχολιάσει τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο και στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση: «Αποδεικνύεται δυστυχώς, με έναν τραγικό τρόπο, η αναγκαιότητα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και του ρόλου του δημοσίου/της πολιτείας στην αντιμετώπιση συνθηκών έκτακτης ανάγκης. Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, προέβλεπε αύξηση θέσεων εργασίας στο ΕΣΥ, μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, προληπτικά, πριν από την πανδημία. Οι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) προσλήψεις στην υγεία και άλλες τόσες στην παιδεία δεν αποτελούν μία πρόταση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει για πρώτη φορά. Τα μέτρα αυτά μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως σαράντα χιλιάδες (40.000) και μείωση για τα υψηλότερα εισοδήματα, η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, αλλά και η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος μπορούν να είναι μόνιμα μέτρα, εντός ενός προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, που αντέχει και αξίζουν στην οικονομία μας. Ο κύριος Μητσοτάκης όμως στερεί αυτό «το εμβόλιο» από την κοινωνία και την οικονομία που το έχουμε κερδίσει όλοι μαζί».
Κλείνοντας την παρέμβασή του δήλωσε: «Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί και δεν ασκούμε πολιτική προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ και της καρέκλας μας. Έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει την πρόταση, το δρόμο για την επόμενη μέρα, ένα δρόμο που δίνει δικαιοσύνη και ασφάλεια, ένα δρόμο στον οποίο πρωταγωνιστεί η νέα γενιά. Μία νέα Κοινωνική Συμφωνία για το συμφέρον της πατρίδας μας και των πολιτών. Η ΝΔ οδηγεί τη χώρα σε αρνητικά ρεκόρ, κάτι που δεν της αξίζει. Δεν πάμε καλά ούτε στα εθνικά θέματα, ούτε στην οικονομία, ούτε στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Μόνο παλινωδίες, μπρος πίσω και αποσπασματικά μέτρα, όπως το μέτρο που ισχύει από σήμερα στην Αττική, για όριο είκοσι (20) ατόμων στους γάμους ενώ, την ίδια στιγμή, έχουμε είκοσι πέντε (25) παιδιά στις σχολικές αίθουσες. Ο απόλυτος παραλογισμός. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες σε μία συμφωνία λογικής και δικαιοσύνης για να είναι ασφαλής η κοινωνία μας και για να ξεπεράσει τα εμπόδια που δημιουργεί η κυβέρνηση της ΝΔ».