Νέα έργα πρόκειται να δημοπρατηθούν έως το τέλος του έτους, στη διαχείριση απορριμμάτων, τομέας που θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα και με την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη. Ωστόσο, τα περιθώρια του χρόνου είναι, πλέον, ασφυκτικά, καθώς πρέπει να αυξηθεί η απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να έχει αναφέρει ότι έως το τέλος της χρονιάς θα δημοπρατηθούν 17 έργα ΣΔΙΤ.
Για το σκοπό αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε, πρόσφατα, τη δημοπράτηση, μέχρι τα τέλη της χρονιάς, της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Νάξο. Θα υλοποιηθεί στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του νησιού, ενώ ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί σήμερα, θα μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Η ΜΕΑ Νάξου, πέραν των σύμμεικτων απορριμμάτων, προβλέπεται να διαθέτει και γραμμή υποδοχής και επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.
Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για αντίστοιχες μονάδες σε Σαντορίνη και Σύρο. Στη Σαντορίνη η μονάδα επεξεργασίας αστικών (ΟΕΔΑ) στερεών αποβλήτων που σχεδιάζεται είναι δυναμικότητας 27.226 τόνων, διαθέτει προϋπολογισμό από 13 έως 15 εκατ. ευρώ, με το νησί να υπολογίζεται ότι παράγει, ετησίως, 20 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών.
Στη Σύρο η μονάδας επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, θα είναι δυναμικότητας 5.800 τόνων/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και 928 τόνων/έτος προδιαλεγμένων στην πηγή βιοαποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων αποβλήτων.
Η ενεργειακή αξιοποίηση
Την ίδια στιγμή, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης βρίσκεται η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, δεδομένου ότι "μηδενικό υπόλειμμα για ταφή δεν υπάρχει παρά μόνον όταν έχει προηγηθεί η ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος" όπως ανέφερε, πρόσφατα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.
Την ίδια στιγμή, όπως έχει αναφέρει στο Capital.gr ο Maxime Pernal, ο οποίος από το 2015 είναι στέλεχος σε θέματα πολιτικής της Συνομοσπονδίας Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων – CEWEP (Confederation of European Waste-to-Energy Plants), η ενεργειακή αξιοποίηση ενισχύει την ανακύκλωση. "Για να αυξηθεί η ανακύκλωση, χρειάζεται μια ισχυρή αγορά ανακύκλωσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν τα ανακυκλωμένα υλικά είναι αρκετά υψηλής ποιότητας: όλα τα ανεπιθύμητα και ακατάλληλα υλικά θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον κύκλο. Συνεπώς, οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων λειτουργούν ως δεξαμενή στην οποία καταλήγουν τα υλικά που δεν έχουν θέση στην κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση".
Ο νέος ΕΣΔΑ περιλαμβάνει την υλοποίηση τεσσάρων μονάδων παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ. Όπως και την πλήρη κάλυψη της χώρας με μονάδες επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός τοποθετείται σε περίπου 700 εκατ. – 1 δισ. ευρώ, με τα ακριβή ποσά να είναι συναρτήσει των προδιαγραφών και της δυναμικότητας.
Έως το τέλος του 2023, επιδιώκεται να κατασκευαστούν συνολικά 27 μονάδες, ενώ μέχρι το 2030 θα έχουν δημιουργηθεί 43 νέες μονάδες επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και έως 46 μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).
Δημήτρης Δελεβέγκου / capital.gr