Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες τα αποτελέσματα μιας μελέτης για τις πράσινες υπηρεσίες cloud και κέντρα δεδομένων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων στα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί από το 2,7% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 στο 3,2% έως το 2030.
Έτσι, η μελέτη παρέχει τεχνικές και πολιτικές λύσεις για τον περιορισμό αυτής της αύξησης.
Σχετικά με τις τεχνικές λύσεις αυτές περιλαμβάνουν πιο αποτελεσματικά συστήματα ψύξης, επαναχρησιμοποίηση της θερμότητας, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδότηση κέντρων δεδομένων και την κατασκευή αυτών των κέντρων δεδομένων σε περιοχές με ψυχρό κλίμα.
Οι πολιτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χρήση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων, κανόνες για τις δημόσιες αρχές της Ευρώπης να χρησιμοποιούν την αγοραστική τους δύναμη για να επιλέγουν φιλικές προς το περιβάλλον υπηρεσίες, αλλά και τη θέσπιση απαιτήσεων διαφάνειας και την προώθηση ομοιόμορφων δεικτών ενεργειακής απόδοσης.
Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, Margrethe Vestager, υπεύθυνη για το Europe Fit for the Digital Age, δήλωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στοχεύει να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Από αυτή την άποψη, δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να παραμείνει ανεξέλεγκτη. Η εξυπνότερη και μια πιο πράσινη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί βασικό στοιχείο για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της».
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, πρόσθεσε:
«Ο παγκόσμιος όγκος δεδομένων θα συνεχίσει να αυξάνεται ραγδαία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναπτύσσουμε κατάλληλες υποδομές για φιλικές προς το περιβάλλον υπηρεσίες cloud και ενεργειακά αποδοτικά κέντρα δεδομένων. Η Ευρώπη θα είναι το επίκεντρο της πράσινης τεχνολογίας».
Η μελέτη θα υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της Ψηφιακής Στρατηγικής για την κλιματική ουδετερότητα, των ενεργειακά αποδοτικών και βιώσιμων κέντρων δεδομένων έως το 2030 και της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού βιβλίου κανόνων cloud με κοινούς τεχνικούς κανόνες.
Περισσότερα για τη μελέτη εδώ.
Πηγή και φωτογραφία: ec.europa.eu