Έπειτα από την επιτυχή διεξαγωγή του Φόρουμ Καινοτομίας «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης-μία ελληνογερμανική συνεργασία» τον Νοέμβριο του 2019 στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με 530 εγγεγραμμένους επισκέπτες, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο οργανώνει και φέτος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 τη διαδικτυακή εκδήλωση e-Innovation Roundtables με θέμα «Καινοτομία: Επένδυση για το μέλλον».
Σκοπός των e-Innovation Roundtables είναι να δοθεί στις ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις μία ψηφιακή πλατφόρμα για τη διεξαγωγή ενός ελεύθερου διαλόγου σχετικά με την προώθηση της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής και στις δύο αγορές, αλλά και τη στήριξη των διμερών συνεργασιών στον τομέα έρευνας και εξέλιξης (R&D). Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων της οικονομίας, της πολιτικής και της επιστήμης βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης. Καινοτόμες ιδέες, οι δυνατότητες εφαρμογής τους καθώς και η σημασία των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και εξέλιξης (R&D) αποτελούν τα κύρια σημεία αυτής της εκδήλωσης.
To θέμα του e-Innovation Roundtable Ι είναι «Έρευνα και καινοτομία στον τομέα της υγείας», ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα. Η σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της υγείας καθίσταται σαφής ιδιαιτέρως στην εποχή της πανδημίας, κατά την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι με παγκόσμιες προκλήσεις. Η συζήτηση στο πλαίσιο αυτού του e-Roundtable επικεντρώνεται στους ακόλουθους θεμελιώδεις τομείς του συστήματος υγείας: πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία - Πυλώνες του αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το θέμα του e-Innovation Roundtable IΙ είναι «Η ανακύκλωση των πρώτων υλών και η παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα – εμπειρίες από τη Γερμανία και προοπτικές για την Ελλάδα». Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση θα παρουσιάσουν τις μεγάλες δυνατότητες αυτού του κλάδου. Εν όψει του επενδυτικού ενδιαφέροντος της Γερμανίας σε αυτόν τον κλάδο καθώς και των προσφερόμενων δυνατοτήτων στην Ελλάδα, η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα κεντρικό πεδίο της διμερούς συνεργασίας και αυτό σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους ενώ τα απόβλητα προτείνονται ως μια δυναμικά αυξανόμενη «εναλλακτική» δυνατότητα για την παραγωγή πρώτων υλών και ενέργειας.