Τζο Μπάιντεν : «Γιορτάζουμε με έναν χρόνο καθυστέρησης τα 200 χρόνια και έχουμε και μία προσωπική φιλία. Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία μας είναι τόσο προσφιλή έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί τη Δημοκρατία από αυθαίρετους και αλαζονικούς ηγέτες. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη στάση και τη συμπαράστασή σας στην Ουκρανία. Ξέρω ότι δεν ήταν εύκολο. Η σημερινή εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο σημαντική και πιο βαθιά από ποτέ».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να εορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια του αγώνα για ανεξαρτησίας. Οι πρόγονοί σας είχαν εμπνευστεί από τα ιδεώδη της ελληνικής επανάστασης και οι δικοί μας πρόγονοι από την αμερικανική επανάσταση. Πολεμήσαμε σε δύο πολέμους μαζί. Και τώρα, με αλληλεγγύη, αντιμετωπίζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα αυτή η επίσκεψη είναι ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους ισχυρούς δεσμούς μας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα μία χώρα που ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση, με μία ανθούσα οικονομία σήμερα και προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή. Θα μιλήσουμε για την ενέργεια και την ασφάλεια. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Ξέρω πόσο στενές σχέσεις έχετε με τον απόδημο Ελληνισμό και προσβλέπω στη συζήτησή μας».
Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο.
Οι δύο άνδρες θα θέσουν επί τάπητος σειρά θεμάτων, ενώ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους ότι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια.
Στόχος της Αθήνας να αναδειχθεί ενεργειακός κόμβος μεταφοράς LNG από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. Οι πρώτες και βασικές συζητήσεις είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Αθήνα, ενώ μεγάλο μέρος των διεργασιών έχει κάνει και ο έως τώρα πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ, που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για τα ενεργειακά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Αλεξανδρούπολη, άλλωστε, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται εκτός από στρατιωτικός κόμβος να είναι και ενεργειακός, καθώς ήδη λειτουργεί ως σταθμός για το LNG.