Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για την κλιματική κρίση, για το αυξημένο κόστος της ενέργειας, καθώς και για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μίλησε η βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε συνέντευξη της στο Mega.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση
Δεν έχει γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο σημείο μηδέν. Αυτό μας δείχνουν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Το λέω αυτό με αφορμή ότι στον τελευταίο Κλιματικό Νόμο, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει σοβαρά υπόψη ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο παραγωγής, μοντέλο πρόληψης και κατ’ επέκταση το μοντέλο πολιτικής για το περιβάλλον.
Υποτίθεται ότι έγινε ένα καινούργιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο δρα μόνο επικοινωνιακά. Αρκεί να σας πω ότι στον κλιματικό νόμο υπήρχαν άρθρα που αφορούσαν στο συγκεκριμένο Υπουργείο και ο Υπουργός του δεν εμφανίστηκε καν στη Βουλή κατά τη συζήτησή του. Κατ’ επίφαση ο κλιματικός νόμος λοιπόν.
Θα χαιρετήσω και εγώ με τη σειρά μου την εξαιρετική παρέμβαση του Μητροπολίτη Φθιώτιδας για την κλιματική κρίση. Στην ομιλία μου στη Βουλή είχα πει ότι χρειάζεται καμπάνια: στην Εκκλησία, στα Σώματα Ασφαλείας, στα Σχολεία. Είμαστε στο σημείο μηδέν, σήμερα, Ημέρα Περιβάλλοντος.
Αυτό που έγινε χθες, δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έβαλε μυαλό. Δεν έχει κανένα επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο για το πως θα αντιμετωπίσει συνολικά την κλιματική κρίση, γιατί περί αυτού πρόκειται. Είναι εδώ ήδη η κλιματική κρίση και δεν πρόκειται απλώς για μία αλλαγή που περιμένουμε να έρθει. Είναι τραγικό, με μη ακραία φαινόμενα και δίχως τρομερή βλάστηση, καθώς δεν ήταν κανένα πυκνό δάσος, να βλέπουμε τις χθεσινές εικόνες…
Για την ακρίβεια στην ενέργεια
Δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει όλη η Ευρώπη. Βγήκε μια Εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο και ενισχύθηκε με δεύτερη στη συνέχεια, η οποία το πρώτο που πρότεινε στις χώρες ήταν να μειωθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Είχε όλο το πακέτο των μέτρων.
Η κυβέρνηση μας δεν επέλεξε να ακολουθήσει αυτό που έχουν κάνει ήδη 18 χώρες στην Ευρώπη. Η μείωση του ΕΦΚ έχει όντως δημοσιονομικό αποτύπωμα της τάξης του 1,5 δις. Σημειώνω όμως ότι 1,5 δις στοιχίζει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, είχαμε 7 δις απευθείας αναθέσεις και κατασπατάληση χρημάτων κατά την περίοδο της πανδημίας με πολλές καταγγελίες για αυτό.
Όταν έρχεται η κυβέρνηση να προτεραιοποιήσει αν θα σταθούν όρθια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις -με το κόστος της ενέργειας στη βιομηχανία να αυξάνεται γύρω στο 50% με την ενεργειακή κρίση- ή τους κάποιους λίγους, τα μεγάλα συμφέροντα…διαλέγει το δεύτερο. Τα έσοδα του ΕΦΚ ήδη βαίνουν μειούμενα. Λείπουν 112 εκ. ευρώ γιατί απλώς, οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ακρίβεια της αγοράς των καυσίμων.
Για τη Φλώρινα και την ακρίβεια στα καύσιμα
Ξέρετε είμαι Βουλευτής Φλώρινας, βρίσκομαι τώρα εδώ και όπως ξέρετε, συνορεύουμε και με τη Βόρεια Μακεδονία. Συζητάω με τους συμπολίτες μου για την αγορά καυσίμων, οι οποίοι παράλληλα ζουν μια βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο και μία καταστροφή. Με ρωτάνε λοιπόν και τους λέω ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε «μέσα» για να γεμίζουμε, όπως χαρακτηριστικά λέμε για την Βόρεια Μακεδονία και εισπράττω το «δεν μπορούμε να επιβιώσουμε». Το κέρδος των πολιτών όταν πηγαίνουν να βάλουν βενζίνη είναι τεράστιο και δυστυχώς δε ξέρουμε τι να πούμε, όταν η κυβέρνηση αρνείται ή κωλυσιεργεί στη λήψη μέτρων που ανακουφίζουν τους πολίτες.