Οι συζητήσεις θα γίνουν παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και φυσικά θα πραγματοποιηθούν στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της προσπάθειας της Ε.Ε. για απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.
Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη είναι τα μέλη του φόρουμ φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην υπουργική συνάντηση αναμένεται να δώσουν το παρών και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, προς την Ευρώπη. Ανάμεσα στα σχέδια που εξετάζονται το τελευταίο διάστημα είναι εκείνο της συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου με σκοπό την τροφοδοσία της Ευρώπης, μέσω της χώρας μας με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Σε αυτό το σχέδιο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο οι τερματικοί σταθμοί στην Νταμιέτα και στο Ιντκού της Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται. πως τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Ενέργειας είχε υπογράψει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Τάρεκ Ελ Μόλα, μνημόνιο συνεργασίας με την Αίγυπτο, με σκοπό τη διερεύνηση δυνατότητας κατασκευής ενός απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου – Ελλάδος.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει και επιχειρηματικό ενδιαφέρον καθώς στην θάλασσα του Ισραήλ βρίσκεται πλέον το FPSO “Energean Power”, το οποίο θα αναπτύξει ισραηλινά κοιτάσματα της εταιρίας Energean έχοντας δυνατότητα παραγωγής έως 8 δισεκ. Κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Σύμφωνα με την εταιρία «η Energean θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες σύνδεσης με τις γεωτρήσεις και τις δοκιμές λειτουργίες, που συμπεριλαμβάνουν την εγκατάσταση τμημάτων εξοπλισμού (risers, jumpers), καθώς και τη δοκιμαστική λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου».