Αναφορικά με την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε πως συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι και όπου παρατηρείται αισχροκέρδεια στα καύσιμα. «Έχουμε τις δυνατότητες να παρεμβαίνουμε, δεν μπορεί να υπάρχει αποκλιμάκωση στις τιμές αλλά αυτή να καθυστερεί να εμφανιστεί στην αντλία».
Σε ότι αφορά την οικονομία οι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον πληθωρισμό που τροφοδοτείται από το ενεργειακό κόστος. Εκτίμησε ότι το περίπλοκο έργο της Κομισιόν σε ότι αφορά τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού από αυτές του φυσικού αερίου θα ολοκληρωθεί στα τέλη του καλοκαιριού.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν περιμένει αλλά κινείται με εθνικές δράσεις για να μειώσει το βάρος που σηκώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οσο πιο πολύ αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο πιο πολλά περιθώρια θα έχουμε για νέα μέτρα στήριξης, δήλωσε. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρά με στοχευμένα μέτρα καθώς, όπως είπε, οι οριζόντιες παρεμβάσεις, όπως η μείωση ειδικών φόρων δεν προχωρά. Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πολιτών, σημείωσε αναφερόμενος σε fuel pass και power pass.
Στο ερώτημα τι θα γίνει αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του αερίου σημείωσε: «Εχουμε υποχρέωση να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Το χειρότερο θα ήταν η πλήρης διακοπή. Για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ευρωπαϊκός συντονισμός. Και αυτό συζητάμε, έχουμε υποχρέωση να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο σενάριο. Τώρα εμείς βοηθάμε τη Βουλγαρία παραδείγματος χάριν. Και βέβαια επειδή το 70% της εισαγωγής κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή έχουμε ήδη εκπονήσει σενάρια για να παράγουμε ενέργεια από άλλες πηγές, να αυξήσουμε την παραγωγή από μονάδες που παράγουν με λιγνίτη πριν φθάσουμε σε ενέργειας περιορισμού.
Αν αυτό συμβεί θα υπάρχουν επιπτώσεις συνολικά για την ευρωζώνη. Δεν εκτιμώ ότι θα συμβεί αυτό γιατί αυτό θα έχει κόστος μεγάλο και για τη Ρωσία».