ΗΠΑ – ΕΕ: Κοινή προσπάθεια για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

ΗΠΑ – ΕΕ: Κοινή προσπάθεια για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Eurokinissi
Δευτέρα, 27/06/2022 - 16:45

Στην σημασία της κοινής προσπάθειας της Κομισιόν και των ΗΠΑ, για να απεξαρτηθούν από την ρωσική ενέργεια, αναφέρθηκαν σε κοινή τους δήλωση στα πλαίσια της συνεδρίασης της G7, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Όπως ανέφεραν η Ρωσία «εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο» και υποστήριξαν πως «ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας έχει επιφέρει πίεση στις αγορές ενέργειας, έχει ανεβάσει τις τιμές για τους καταναλωτές και έχει πλήξει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».

Διαβάστε αναλυτικά την κοινή τους δήλωση:

«Έπειτα από την περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο. Ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας έχει επιφέρει πίεση στις αγορές ενέργειας, έχει ανεβάσει τις τιμές για τους καταναλωτές και έχει πλήξει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια. Τα παραπάνω αποδεικνύονται από την πρόσφατη απότομη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, που πυροδοτήθηκε από πολιτικά κίνητρα.

Αυτές οι πράξεις επισημαίνουν την σημασία της κοινής προσπάθειας της Κομισιόν και των ΗΠΑ, για να απεξαρτηθούν από την ρωσική ενέργεια. Επιπλέον αναζητούμε τρόπους να περιορίσουμε τα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια τους επόμενους μήνες, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτές οι ενέργειες είναι αναγκαίες για επείγουσες, αλλά αποτελούν και σημαντική πρόκληση.

Για να ανταπεξέλθουμε συγκροτήσαμε στις 25 Μαρτίου την ομάδα εργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Από τότε ΗΠΑ και Κομισιόν μέτρησαν σημαντικά βήματα στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, μειώνοντας την ζήτηση φυσικού αερίου, συνεργαζόμενοι σε τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού. Επιπλέον εργαζόμαστε από κοινού για την μείωση της ζήτησης σε ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού και τον στόχο για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Η ομάδα εργασίας συνεδρίαζε τακτικά για να συζητήσει επιλογές για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και συναντήθηκε επίσης με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της ανάπτυξης αντλιών θερμότητας, έξυπνων θερμοστατών και λύσεων απόκρισης στην ενεργειακή ζήτηση. Θα ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη και τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες να επιτύχουν έναν αρχικό στόχο για την ανάπτυξη τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου έξυπνων θερμοστατών εξοικονόμησης ενέργειας στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά φέτος. Τις προσεχείς ημέρες θα ξανασυναντηθούμε με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς για να συζητήσουμε προτάσεις πολιτικής που μπορούν να αναληφθούν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παραγωγής έξυπνων θερμοστατών και αντλιών θερμότητας, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η προσφορά βασικών λύσεων ενεργειακής απόδοσης αυξάνεται ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Συνεργαζόμαστε επίσης για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Ενώ η Ρωσία έχει μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι παραγωγοί έχουν αναλάβει δράση. Από τον Μάρτιο, οι παγκόσμιες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 75% σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Για τη διευκόλυνση αυτών των προσπαθειών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2022, δημιούργησαν την Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ για τον συντονισμό των μέτρων για την εξασφάλιση αξιόπιστου και διαφοροποιημένου ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της εθελοντικής κοινής αγοράς αερίου από αγωγούς, LNG και υδρογόνου. Η Επιτροπή δημιούργησε επίσης την πρώτη Περιφερειακή Ενεργειακή Πλατφόρμα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη για τη στήριξη της διαφοροποίησης του φυσικού αερίου της περιοχής που παραδοσιακά εξαρτάται από τις ρωσικές προμήθειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βασικός εταίρος για τη βιώσιμη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της περιοχής αυτής και άλλων κρατών μελών της ΕΕ που έχουν υποστεί οξύτατες επιπτώσεις, μεταξύ άλλων με τη στήριξη της μείωσης της ζήτησης και την επιτάχυνση των καθαρών τεχνολογιών.

Έχοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής και της κατανάλωσης ΥΦΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εντείνουν τη συνεργασία τους για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ώστε να διασφαλίσουν ότι το εμπόριο ΥΦΑ ΕΕ-ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με το πεδίο εφαρμογής ενός διεθνώς αποδεκτού προτύπου μέτρησης, αναφοράς και επαλήθευσης των εκπομπών μεθανίου, ενώ παράλληλα θα εργαστούν για τη μείωση της εξαέρωσης και της καύσης στην παραγωγή φυσικού αερίου και της διαρροής μεθανίου στην αλυσίδα μεταφοράς και εφοδιασμού ΥΦΑ. Θα συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο πρόσφατα, η από κοινού με 11 άλλες χώρες δρομολόγηση της Παγκόσμιας Ενεργειακής Διαδρομής για την υπόσχεση για το μεθάνιο θα προωθήσει τόσο την κλιματική πρόοδο όσο και την ενεργειακή ασφάλεια διεθνώς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ