Ο αντιπρόεδρος του σχήματος στο οποίο έχει προσχωρήσει και ο Γιώργος Κύρτσος, στάθηκε στους δείκτες που καταγράφει η Ελλάδα σχετικά με την ανεξαρτησία του Τύπου.
Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, σημείωσε χαρακτηριστικά: Σας διαβεβαιώνω πως η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία μπορεί ο καθένας να γράψει και να δημοσιεύσει τα πάντα χωρίς έλεγχο. Έφερα εδώ μερικά ενδεικτικά πρωτοσέλιδα σημερινά, που με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης και συκοφάντης και αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο στις εφημερίδες στην Ελλάδα και το ίδιο συμβαίνει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας μπορεί να γράψει ο,τιδήποτε για οποιονδήποτε.
Σας ενθαρρύνω να αντιμετωπίζετε με επιφύλαξη αυτές τις βαθμολογίες που δημοσιεύουν διεθνείς οργανώσεις. Υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα που πιστεύει πραγματικά ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθερία τύπου από την Ελλάδα;.
Μήνυμα στην Τουρκία
Μήνυμα στην Τουρκία για τις κλιμακούμενες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Μίλησε για τη «διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, που διεκδικεί να προσεγγίσει την Ευρώπη αλλά απέναντί της ορθώνονται οι ξεκάθαρες αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά το διεθνές δίκαιο. Στην ανατολική Μεσόγειο ένα είναι σίγουρο, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αυτοκρατορικές αναβιώσεις. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε όλους στο πλευρό μας», τόνισε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», ενώ χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «ζήτημα που παραμένει επίκαιρο και διαρκές, όπως αποτυπώνεται στις επιχειρήσεις των δουλεμπόρων που συνεχίζονται σε θάλασσα και στεριά».
Η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα, σημείωσε, «συμβαδίζοντας μαζί της στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών. Οι εθνικές προκλήσεις είναι συχνά και κοινοτικές. Δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη, χωρίς την ανάλογη συνέπεια του κράτους προς το οποίο απευθύνεται».
Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή του, όπως είπε, «οδήγησε στο να διπλασιάσουμε ΜΕΘ, στον εξοπλισμό νοσοκομείων, αποτέλεσε το εφαλτήριο για να θεμελιώσουμε ένα νέο δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας».
Αναφέρθηκε επίσης στον «κοινωνικό προσανατολισμό της δράσης μας παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Διαθέσαμε δεκάδες δισ. για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, υλοποιήσαμε σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Η πολιτική μας συνοψίζεται σε έξι λέξεις: λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε: «Οι ίσες αποστάσεις οδηγούν στο χαώδες κενό, είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με τη δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό, αρνούμαστε τον αυταρχικό νεοδεσποτισμό, δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα, ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο. Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα, με τα οποία θα μπορούσαν να αναδειχθούν αύριο νέοι υποψήφιοι ταραχοποιοί».