Ο κ. Σκρέκας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αχαΐα ως επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμάκιου, εξήγησε ότι «η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας θα γίνει μέσα από τον διπλασιασμό της χωρητικότητας της αποθηκευτικής δυνατότητας της Ρεβυθούσας, και ήδη έχει καταπλεύσει μία πλωτή δεξαμενή, η οποία διασφαλίζει περισσότερο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου», ενώ παράλληλα, ανέφερε ότι «δίνεται η δυνατότητα να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία με LNG και έτσι να εξασφαλίσουμε, ότι σε περίπτωση που μειωθεί το φυσικό αέριο από Ρωσία, να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο».
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, είπε ότι «έχουν δοθεί κατευθύνσεις στην ΔΕΗ και θα διπλασιάσει το επόμενο χρονικό διάστημα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, και ταυτόχρονα έχουμε την δυνατότητα, πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου να αξιοποιήσουν το diesel για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή είναι διπλού καυσίμου». Ακόμη, ο Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι συνομιλεί με τον Ιταλό ομόλογό του, «για να αποθηκεύσουμε στις υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία θα τα λάβουμε με ανάστροφη ροή, μέσα από τον αγωγό ΤΑΠ φυσικού αερίου, εφ΄ όσον βέβαια αυτό χρειαστεί».
«Άρα», συνέχισε, «έχουμε προχωρήσει ως κυβέρνηση στον άξονα της θωράκισης απέναντι στην περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά και στο να διασφαλίσουμε προσιτές τιμές ενέργειας, μέσα από το πλαφόν που έχουμε βάλει στο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής και ανακτούμε τα υπερκέρδη των παραγωγών στην πηγή».
Ήδη, όπως σημείωσε, «τις πρώτες πέντε μέρες λειτουργίας του μηχανισμού, έχουμε ανακτήσει 130 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμούμε ότι θα ανακτήσουμε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο μήνα λειτουργίας του έκτακτου μηχανισμού, για τον οποίο η Ελλάδα, πρώτη πήρε έγκριση από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού». Και βεβαίως, πρόσθεσε, «έχουμε βάλει και ένα έμμεσο πλαφόν στην τιμή λιανικής, απορροφώντας το 80% έως 85% της αύξησης, καταργώντας την ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου και μετά, διασφαλίζοντας για όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, ότι θα απορροφήσουμε το 80% με το 85% της αύξησης και έτσι θα έχουν πολύ χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος το επόμενο χρονικό διάστημα».
Επίσης, όπως είπε, «το ίδιο κάνουμε και για τους μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες, καθώς και για τους αγρότες, όπου εκεί απορροφούμε από το 80% έως το 90% της αύξησης, μέσα από το έμμεσο πλαφόν που βάζουμε στην τιμή λιανικής».