Οι φορείς του Δημοσίου και οι Δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν τα μέτρα για το ρεύμα προς τα νοικοκυριά και θα συνδυάζονται με εξοικονόμηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Δεν θα ενισχύονται για το ενεργειακό κόστος όσοι Δήμοι δεν συμμορφώνονται
«Μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα και ζητούμε τη συνδρομή και τη βοήθεια και των εκάστοτε υπευθύνων για την ενεργειακή εξοικονόμηση και των πολιτών», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παρουσίαση των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, όσον αφορά στους Δήμους, εφόσον δεν επιτυγχάνουν τους στόχους, δεν θα ενισχύονται από το κράτος για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.
«Στους στόχους που έχουμε βάλει στους φορείς του Δημοσίου προβλέπεται και μπόνους. Θα προστίθεται το 10% της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας. Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% ως στόχο, θα ενισχυθούν κατα 5%», είπε ο υπουργός.
«Θα αξιολογούνται βεβαίως και οι κατά τόπους συνθήκες», ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας πως «οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με κρίση αγαθή».
«Στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς και όταν αυξάνεται η τιμή της ενέργειας να δείχνουμε μια επιμέλεια.
Η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% συναρτάται με την έκτακτη βοήθεια που θα δώσουμε στους δήμους στο τέλος του έτους. Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, η βοήθεια δεν θα δοθεί αν δεν επιτευχθεί αυτό στον οδοφωτισμό».
Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο δημόσιο το 2021.
Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας από την Ευρώπη να πάρει γενναίες αποφάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας ανακοινώνοντας μέτρα εξοικονόμησης για το Δημόσιο και προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα απευθύνει συστάσεις και κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.
Θύμισε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε τον Ιούνιο σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο που καταναλώνει το 10,8% του συνόλου της ενέργειας στη χώρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μακροπρόθεσμα κατά 30% και προβλέπει κίνητρα και αντικίνητρα για τους φορείς του Δημοσίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι «για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει εξοικονόμηση, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από αποθεματικό και ταμειακό διαθέσιμο τόσο για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες μη αναγκαστικού χαρακτήρα. Ηδη γίνεται αυτό, αν δεν ορίζεται ενεργειακός υπεύθυνος και αν οι ενεργειακοί υπεύθυνοι δεν υλοποιούν τα καθήκοντά τους».
Σε ό,τι αφορά στους δήμους είπε ότι «η εξοικονόμηση κατά 10% σε σχέση ειδικά με τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια που θα δώσει το κράτος στο τέλος του έτους. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, το κράτος δεν θα δώσει χρήματα».
Αναφερόμενος στο σύστημα μπόνους είπε πως ο στόχος είναι η μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% αλλιώς το μπόνους δεν θα υπάρχει.
«Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμηση ενέργειας (5% πάνω από τον στόχο), θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του ποσού στον προϋπολογισμό του επέμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω τακτικών δαπανών.