Όπως δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι «μετά τις συναντήσεις που είχαμε με τον Πρόεδρο και την Πρωθυπουργό της Σερβίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Open Balkans στο Βελιγράδι και μετά τη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, σήμερα είχαμε εξαιρετικά χρήσιμη και θετική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του από τα οικονομικά τμήματα.
«Το θέμα των συνομιλιών ήταν η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, διότι η ένταση της κρίσης και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία προϋποθέτουν περιφερειακή συνεργασία για να περάσει καλύτερα ο επερχόμενος χειμώνας, ο οποίος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, όπως ήδη επιβεβαιώθηκε από όλους τους ηγέτες στην περιοχή και στην Ευρώπη» συνέχισε ο Κοβάτσεφσκι.
Έτσι μετά την συζήτηση υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Πρώτον, η προμήθεια λιγνίτη και άνθρακα που προέρχεται από τα ορυχεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί ομαλά καθ' όλη την περίοδο, το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, γεγονός που θα επιτρέψει στις εγκαταστάσεις παραγωγής άνθρακα στο REC "Bitola" να τίθεται σε ομαλή λειτουργία.» και στο REC «Oslomej».
«Το δεύτερο θέμα στο οποίο καταλήξαμε σε συμφωνία είναι η αδιάλειπτη παροχή μαζούτ μέσω της Ελλάδας, όπως είχαμε μέχρι τώρα, για να μπορούμε να λειτουργούμε χωρίς διακοπή τη θερμοηλεκτρική μονάδα «Negotino», η οποία θα διασφαλίζει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. , επίσης από αυτή την ικανότητα.»
Όπως εξήγησε ο Κοβάτσεφσκι «ήταν σημαντικό να συμφωνήσουμε, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη ελλείψεις ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας, και εάν υπάρξουν περιορισμοί στις εξαγωγές από την Ελλάδα, συμφωνήσαμε ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν θα θεσπίζονταν για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.»
«Το δεύτερο θέμα είναι τα μεγάλα έργα που σχετίζονται με τον ενεργειακό μετασχηματισμό, πρώτα σε σχέση με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας, της διασύνδεσης Ευζώνων με τη Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή προς το Negotino, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία δοκιμής αγοράς που θα πρέπει να δείξει την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης αυτής και λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη υπάρχουν προσφορές για μίσθωση χωρητικοτήτων αυτού του αγωγού φυσικού αερίου, εάν πάει σύμφωνα με το σχέδιο, η κατασκευή θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου» συνέχισε ο Κοβάτσεφσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η δεύτερη ανακοινωθείσα επένδυση από Έλληνες επενδυτές είναι ο μεγάλος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος έως 200 MW, τον οποίο εξέφρασαν την επιθυμία να κατασκευάσουν στη Βόρεια Μακεδονία. Οι αναλύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και μόλις ολοκληρωθούν, αυτή η μεγάλη επένδυση θα μπορεί να παρουσιαστεί στην Κυβέρνηση και τη Βουλή ως στρατηγική επένδυση που θα πρέπει να παρέχει επιπλέον ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και για την περιοχή.»
«Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε είναι το έργο «Chebren», για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία και μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών προσφοράς και επενδυτή που ενδιαφέρεται για την κατασκευή, επιτέλους αυτή τη φορά έχουμε προσφορά από την PPS, την Ελληνική εταιρεία. Θα περάσει από τα κανονικά φίλτρα αξιολόγησης από μια επιτροπή που εργάζεται εντός των ιδρυμάτων μας. Και αν η αξιολόγηση δείξει την καταλληλότητα της προσφοράς με τις προσδοκίες, τότε μέχρι το τέλος του έτους μπορούμε να περιμένουμε και την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή αυτής της, θα έλεγα, της μεγαλύτερης ενεργειακής δυναμικότητας στο περιφερειακό πλαίσιο. που θα χτιζόταν» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
«Όλα αυτά συνέβησαν σε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα και στο πνεύμα των υψηλού επιπέδου σχέσεων καλής γειτονίας που έχουμε με την Ελλάδα» σημείωσε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κοβάτσεφσκι, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Βόρεια Μακεδονία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και κανονικά διέθεσε τις δυνατότητες που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα της ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεδομένου ότι είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε. Και φυσικά, οποιαδήποτε βοήθεια εμπειρογνωμόνων είναι διαθέσιμη θα είναι ευπρόσδεκτη από τη διαπραγματευτική μας ομάδα και τα θεσμικά μας όργανα.
«Σε άλλα θέματα, τονίσαμε την ικανοποίηση για τις μεγάλες εμπορικές συναλλαγές που έχουμε με τη Δημοκρατία της Ελλάδας και για τις βελτιωμένες σχέσεις τα τελευταία χρόνια» κατέληξε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας στις δηλώσεις του προς του δημοσιογράφους της χώρας του.
Κοβάτσεφσκι από Αθήνα: Συμφωνήσαμε για αδιάλειπτη προμήθεια λιγνίτη, άνθρακα και μαζούτ
Eurokinissi
Τρίτη, 13/09/2022 - 16:37
«Με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαμε σήμερα αρκετά συγκεκριμένα θέματα που συζητήσαμε και για τα οποία καταλήξαμε σε συμφωνία, τα οποία αφορούν την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους από τη Βόρεια Μακεδονία μετά την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.