Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με θέμα: "Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες".
Η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες ώρες χώρες με πληθωρισμό πολύ υψηλότερο από αυτόν της χώρας μας" ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει εισπράξει 2,7 δισ. από τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών σε τρεις μήνες. "Θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού η πρόβλεψη για φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων με την είσπραξη να γίνεται στα τέλη του 2022 που ήταν ελληνική πρόταση, είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.
«Πράγματι, παρά τις γενναίες παρεμβάσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε όμως διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις. Λυπάμαι γιατί σε ένα κείμενο μίας σελίδας, στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα, μπορέσατε να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δύο αμήχανα ερωτήματα. Δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια, είτε επικίνδυνες προθέσεις με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Με έναν απόντα. Δεν βρήκατε ούτε μία λέξη για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Μας είπατε ότι αυτή η παγκόσμια έκρηξη τιμών δεν οφείλεται στους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας, είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα ξεχάσατε όλα αυτά. Δεν είπατε τίποτα. Θα περίμενα κατ' ελάχιστο, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης γενικά που εξισώνουν τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο, θα περίμενα σαφή καταδίκη. Να παραδεχτείτε ότι ο παραλίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της δημοκρατίας και κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών. Η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης.
«Τα κράτη πιο γρήγορα να χαράξουν το δικό τους ενεργειακό δρόμο προς φθηνότερες και καθαρότερες ΑΠΕ, μακριά από εξαρτήσεις απρόβλεπτων και όπως φάνηκε επικίνδυνων προμηθευτών» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, τονίζοντας πως ήταν πολύ σημαντικό ότι την προηγούμενη Παρασκευή, για πρώτη φορά για αρκετές ώρες, όλη η ενέργεια που καταναλώθηκε στην Ελλάδα παρήχθη από ΑΠΕ.
Έχουμε εισπράξει 2,7 δισ. σε τρεις μήνες από τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας
Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη όταν πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% των υπερεσόδων μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με βεβαιωμένα έσοδα βάση των υπολογισμών της ΡΑΕ επισήμανε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τόνισε ο πρωθυπουργός
Όλα τα ελληνικά νοικοκυριά επιδοτούνται σήμερα μέσω του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: Να μιλήσουμε και για έναν ακόμα ωραίο μύθο τον οποίο επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη μαγική λύση.
Αναφέρομαι στο μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Κάνατε και συχνές αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής διάσωσης.
Η ΔΕΗ δόξα τον Θεό δεν χρήζει μπέιλαουτ το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση. Συσσωρευμένες ζημιές 1,7 δις ευρώ το 2019. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 400 εκ. Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε στα πάλια, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Και φυσικά το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ. Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκ, δηλαδή 4 φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο;