Aυτό έκανε γνωστό πριν λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο συνέδριο Renewable & Storage που διοργανώνει το energypress. Όπως είπε υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Η απευθείας διασύνδεση αρχικά θα είναι 3 γιγαβάτ και στα επόμενα στάδια θα αυξάνεται μέχρι τα 9 γιγαβάτ.
Παράλληλα ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για το υδρογόνο.
Αναφορικά με την αποθήκευση ο κ. Σκρέκας είπε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα ΕΕ που έλαβε την άδεια για σχήμα στήριξης εγκατάστασης έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μπαταριών και αντλησιοταμίευσης. Ο στόχος είναι, όπως είπε, να έχουμε από 5-7 γιγαβάτ αποθηκευτικής δυναμικότητας έως το 2030. Σημείωσε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τις ΑΠΕ και αναφέρθηκε στην ημέρα που για περισσότερες από 5-6 ώρες όλη η κατανάλωση και οι εξαγωγές καλύφθηκε από ΑΠΕ. Εχουμε φτάσει να είμαστε η 8η χώρα στον πλανήτη στις ΑΠΕ είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα γίνονται επενδύσεις στην αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και στις διασυνδέσεις: Πάνω από 10 δις ευρώ για διασυνδέσεις.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Οι καταναλωτές έχουν αντιληφθεί την ανάγκη μείωσης ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό αποτυπώνεται στις μετρήσεις, είπε ο κ. Σκρέκας ενώ για τους μεγάλους καταναλωτές αναφέρθηκε επίσης στον μηχανισμό αποζημίωσης για τους μεγάλους καταναλωτές που θα προχωρήσουν σε μείωση κατανάλωσης στις ώρες αιχμής. Τα προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικά είναι το πλέον σημαντικό κεφάλαιο και στο οποίο δίνει βαρύτητα η κύβερνηση, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.
Εχουν διατεθεί σχεδόν 2,2 δις ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Επίσης έχουν ανακοινωθεί 350 εκατ. ευρώ για το «Εξοικονομώ επιχειρήσεων» που θα δώσει τη δυνατότητα της αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων και στις επιχειρήσεις Επίσης το «Εξοικονομώ» για νέους ύψους 250 εκατ. ευρώ, 160 εκατ. ευρώ για τα φωτοβολταικά στις στέγες επιχειρήσεων, 90 εκατ. ευρώ για το «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή» για τις επιχειρήσεις και 270 εκατ. ευρώ για το τρέχων προγράμμα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών στα νοικοκυριά, 640 εκατ. ευρώ για το Ηλέκτρα για το δημόσιο, 40 εκατ. ευρώ για ηλεκτροκίνηση για τα πράσινα ταξί, 80 εκατ. για τους φορτιστές και το πρόγραμμα «κινούμαι ηλεκτρικά» που λειτουργεί συνέχεια.
Ο μηχανισμός στην χονδρική
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο μηχανισμό στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τονίζοντας ότι σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη ΡΑΕ ο μηχανισμός και αφού εφαρμόστηκε στην Ελλάδα στη συνέχεια υιοθετήθηκε από την ΕΕ. Στην πραγματικότητα, όπως είπε έχουμε πλαφόν στη χονδρική και έμμεσο πλαφόν στην λιανική αφού απορροφούμε το 90% της αυξήσεων.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί έχουμε την πιο ακριβή τιμή χονδρικής στην Ευρώπη είπε ότι ο δείκτης σύγκρισης δεν είναι ο πραγματικός και εξήγησε: Οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν αποζημιώνονται πια με την Day Ahead Market, όπως προκύπτει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Γιατί έχουμε βάλει τα πλαφόν, τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων, και άρα αποζημιώνονται με βάση το πλαφόν. Αυτό το πλαφόν φέρνει μια μέση τιμή πολύ πιο χαμηλή από αυτή που διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο. Αγοράζουν σε αυτήν την τιμή αλλά ο καταναλωτής δεν αγοράζει σε από τη χονδρική τιμή που ανακοινώνεται ως χρηματιστήριο Ενέργειας και αυτός που αγοράζει σε αυτήν την τιμή είναι ο trader που εξάγει ενέργεια. Στο εσωτερικό προμηθευτές αγοράζουν στη χονδρική τιμή του Χρηματιστηρίου αλλά ο Ελληνας καταναλωτής δεν πληρώνει το αποτέλεσμα αυτής της χονδρικής γιατί έχουμε επιστρέψει πίσω μέσα από τους λογαριασμούς του τα ανακτώμενα ποσά από την ηλεκτροπαραγωγή.
Τέλος, αναφέρθηκε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που πρώτη όπως είπε η Ελλάδα δημιούργησε για τη στήριξη των καταναλωτών, ενώ επανέλαβε ότι τα υπερεσοδα όπου υπάρχουν θα ανακτώνται. Στην κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει και ο μηχανισμός που έχει ανακοινώσει για τους προμηθευτές