«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, να παραχωρήσει τις υποδομές αποχέτευσης και ύδρευσης της χώρας σε ιδιώτες», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα την πρόσφατη νομοθέτηση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική παραχώρηση για τρία (3) χρόνια, της λειτουργίας και συντήρησης όλων των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων της χώρας στους αναδόχους/εργολάβους της κατασκευής τους, παραβιάζοντας τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δείχνει την απόλυτη εμμονή της στο θέμα της ιδιωτικοποίησης λειτουργιών των ΔΕΥΑ. «Αρχικά, με το νόμο 4951, στις αρχές Ιουλίου, φέρατε διάταξη για την παραχώρηση και των νέων δικτύων αποχέτευσης και των νέων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στους αναδόχους, για τρία χρόνια. Αντέδρασαν η Ένωση των ΔΕΥΑ και η ΕΥΔΑΠ, και κάνατε την υποχρεωτική παραχώρηση δυνητική. Μετά όμως επανήλθατε πριν περάσει ούτε ένας μήνας με το νόμο 4964, όπου στην παράγραφο ενός άρθρου βάλατε δεκατρείς (13) νομοτεχνικές βελτιώσεις του προηγούμενου νόμου, του νόμου 4951, το οποίο βέβαια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτελικής αριστείας. Μεταξύ αυτών των νομοτεχνικών βελτιώσεων επαναφέρετε την υποχρεωτική παραχώρηση της λειτουργίας και συντήρησης για τρία χρόνια, μόνο για τις Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων. Και όλο αυτό δεν δικαιολογείται από πουθενά αφού, η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας για να υπάρχει εγγύηση της καλής κατασκευής του έργου είναι συνήθως 6 ή 12 μήνες»
«Το ακόμα χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση προβλέπει ρητά πως τις σχετικές δαπάνες θα τις αναλαμβάνει ο κύριος του έργου, δηλαδή η εκάστοτε ΔΕΥΑ. Δηλαδή, ακόμα και αν η ΔΕΥΑ δεν το επιθυμεί, γίνεται η παραχώρηση και αν το έργο είναι ήδη ενταγμένο σε χρηματοδότηση. Η ΔΕΥΑ θα πληρώνει τη λειτουργία στον ιδιώτη, μαζί με το κέρδος του, έστω και αν η ΔΕΥΑ έχει προσωπικό και τεχνογνωσία και μπορεί να το λειτουργήσει με χαμηλότερο κόστος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ των ΣΔΙΤ για την υλοποίηση έργων των ΔΕΥΑ, με επιχείρημα χρόνιες δυσλειτουργίες αρκετών από αυτές και κατηγορώντας επιπλέον τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδιωτικοποιήσεις την περίοδο του 2015-2019, ο Σ.Φάμελλος σχολίασε ότι τα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη πάσχουν από επιλεκτική αμνησία. «Φαίνεται ότι ξεχνάτε πως η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ ήταν πρωτοβουλία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Και ότι η ιδιωτικοποίηση σταμάτησε με το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που δεν συμφώνησε, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο το νερό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν επίσης αυτή που ξεκίνησε τις διαδικασίες παραχώρησης του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ με ΣΔΙΤ, η οποία ευτυχώς ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, και η ίδια κυβέρνηση, επίσης με το νόμο 4964, επιχειρεί να παρακάμψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης στη δευτερολογία του ότι η κυβέρνηση οδηγεί σε χρεωκοπία τις ΔΕΥΑ της χώρας, μέσα από την υπέρογκη αύξηση του κόστους ενέργειας που οφείλεται στην αισχροκέρδεια που έχει επιτρέψει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στο υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν οι ΔΕΥΑ, όπου δεν εφαρμόζονται υψηλές επιδοτήσεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους καταναλωτές.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, και με δεδομένο ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός δεν απάντησε συγκεκριμένα για το πόσες ΔΕΥΑ επηρεάζονται από τη διάταξη, ούτε για το πώς θα καλυφθούν τα επιπλέον κόστη που συνεπάγεται η παραχώρηση της λειτουργίας των μονάδων για τρία χρόνια, ο Σ.Φάμελλος επανέλαβε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι γνωστό. «Ήδη γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει μελέτη για να διερευνήσει τις δυνατότητες των ΣΔΙΤ στον τομέα των λυμάτων, ενώ προχωρά και η μελέτη για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, μεταρρύθμιση που εντάξατε εν κρυπτώ στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως τα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών των ΔΕΥΑ θα ανατραπούν, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».