Αναφερθείς στο ζήτημα της ακρίβειας, υπογράμμισε: «δικαιοσύνη σημαίνει να μπει τέλος στη αδικία της αισχροκέρδειας». «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MRB, το 77,3% των πολιτών λένε ότι πλέον στη χώρα δεν έχουμε απλά ακρίβεια, αλλά αισχροκέρδεια», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην Ελλάδα, στη χονδρική αγορά στο ρεύμα, πληρώνουμε 240 ευρώ τη μεγαβατώρα», τη στιγμή που σε άλλες χώρες πληρώνουν 30 ή ακόμα και 15 ευρώ τη μεγαβατώρα, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «TRT».
«Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Πρώτα από όλα στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε στην έναρξη της ενεργειακής κρίσης να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ. Μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού θα μπορούσε να συγκρατεί τις τιμές και αυτό όχι μόνο με όρους κοινωνικής πολιτικής, αλλά και με όρους αναπτυξιακούς. Γιατί όταν έχουν ξεφύγει τόσο πολύ οι τιμές στο ρεύμα, μία μικρομεσαία επιχείρηση ζορίζεται εξίσου με ένα νοικοκυριό», εξήγησε.
«Ακόμα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αφήσει τελείως ανεξέλεγκτη την αγορά ενέργειας. Όταν οι πάροχοι ενέργειας δούλεψαν τον Οκτώβρη με 166% περιθώριο κέρδους –αγόραζαν τη μεγαβατώρα στα 240 ευρώ και την πουλούσαν στα 620- αυτό είναι λεηλασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κεντρικό ζήτημα για εμάς είναι μπει τέλος σε αυτήν την αδικία της αισχροκέρδειας, να ενισχύσουμε με δίκαιο τρόπο το εισόδημα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και να ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος, με 120 δόσεις και διαγραφή ενός μέρους του πανδημικού χρέους. Αυτό το τρίπτυχο μαζί με το ζήτημα του κράτους Δικαίου και την πολύ σημαντική υπόθεση των παρακολουθήσεων, είναι οι κεντρικοί μας άξονες στο δρόμο προς τις εκλογές και συμπυκνώνονται στο σύνθημα “Δικαιοσύνη παντού”», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει επίσης ξεφύγει και δεν είναι 10% όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στα γαλακτοκομικά φτάνει στο 25%, στο κρέας στο 17%, στο ψωμί και στα δημητριακά ακουμπά το 19%», είπε και πρόσθεσε: «λύση είναι η μείωση του ΦΠΑ, είδαμε τι κάνει η Ισπανία αυτές τις μέρες που μηδενίζει το ΦΠΑ».
«Χρειάζεται επίσης η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ενώ είναι κομβικής σημασίας η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ», τόνισε.
«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παγωμένο το μισθό τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι χρειάζεται, πέρα από την αύξηση του κατώτατου στον ιδιωτικό τομέα, «μία αύξηση και στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων στο 10% για να αντισταθμιστεί η ζημιά από τον πληθωρισμό».
«Κρίσιμο ζήτημα είναι επίσης οι αποδοχές των συνταξιούχων. Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ο τέταρτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στον οποίο για άλλη μια φορά έχει κοπεί η μόνιμη παροχή 850 εκ. της 13ης σύνταξης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και είχε ψηφίσει τότε και η ΝΔ. 4 χρόνια μιλάμε για περικοπή πάνω από 3,5 δισ. από τους συνταξιούχους με υπογραφή Μητσοτάκη», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέρα από την επαναφορά του μέρους εκείνου της 13ης σύνταξης που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα γίνει και η επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων που κερδήθηκαν στα δικαστήρια, σε 3 ετήσιες δόσεις», υπογράμμισε.
«Είναι απαραίτητη επίσης η επαναφορά ενός πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η πρότασή μας είναι να υπάρξει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ –τα εισοδήματα που προκύπτουν από εργασία να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο για όλους τους εργαζόμενους», είπε.
Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε: «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να δώσει άμεσα τη μάχη των εκλογών και να νικήσει αυτήν τη μάχη».
«Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να είχε ήδη ορίσει ημερομηνία εκλογών. Βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και είναι καλό να οριστεί η ημερομηνία, όχι μόνο για να μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να προγραμματίσουν καλύτερα τη δουλειά τους, αλλά για να ισχύουν και οι τυπικοί κανόνες της προεκλογικής περιόδου», κατέληξε.