Το φυσικό αέριο θα αποτελεί ένα καύσιμο το οποίο θα χρησιμοποιείται τόσο στη βιομηχανία, όσο και στα σπίτια για αρκετά χρόνια ακόμα. Γι’ αυτό το λόγο και αυτή τη χρονιά περιμένουμε επενδύσεις στον τομέα αυτό.
Οι υφιστάμενοι όμως αγωγοί φυσικού αερίου θα χρησιμεύσουν και για τη χρήση του βιομεθανίου και μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθει από το υπουργείο Ενέργειας μια νομοθετική ρύθμιση που θα περιγράφει την αδειοδοτική διαδικασία για τα έργα βιομεθανίου, το οποίο παράγεται από τα γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα.
Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το επόμενο διάστημα θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στο επόμενο διάστημα θα «ξεκλειδώσουν» έργα ισχύος 2GW. Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα σε εκδήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου θα δημιουργηθούν μέχρι το 2030 περίπου 8.000 θέσεις εργασίας.
Με ενδιαφέρον αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον ηλεκτρικό χώρο, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να περιμένει τις εισηγήσεις από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ποσοστά μέγιστων περικοπών στο δίκτυο. Ένας μεγάλος αριθμός έργων ΑΠΕ που υπολογίζεται σε περίπου 9GW μένουν στάσιμα γι’αυτό το λόγο στελέχη της αγοράς ζητούν να μειωθεί ο χρόνος που μπορεί ένα επενδυτής να δεσμεύει ηλεκτρικό χώρο.
Τέλος, μένει να φανεί εάν θα προχωρήσει τελικά ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, ώστε να είναι εφικτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ θα επανεξεταστούν οι όροι εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε μικρά νησιά και ψηλά βουνά. Επίσης, θα ενσωματωθούν κανόνες για το υδρογόνο και για την αποθήκευση ενέργειας.