Το ΕΣΠΑ και οι κοινοτικοί πόροι στηρίζουν κάθε γωνία της Ελλάδος. Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης μιλώντας με δημοσιογράφους για την περιοδεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Δυτική Μακεδονία.
Όπως σημειώνει ο υφυπουργός: «στο πλαίσιο της περιοδείας αποφάσισα να αναφερθώ στα εμβληματικά έργα της περιοχής αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως οι κοινοτικοί πόροι έγιναν μοχλός ανάπτυξης για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Την τελευταία τριετία μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτήθηκαν δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ τόσο μέσω του περιφερειακού προγράμματος όσο και μέσω των τομεακών προγραμμάτων και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ενώ συνολικά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έχουν δρομολογηθεί έργα προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.
Αρχικά, στην περίοδο της πανδημίας Covid 19 ενισχύθηκαν από το ΠΕΠ της περιφέρειας 3.076 επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία με π/υ 43,7 εκ. ευρώ, ενώ θωρακίστηκε με την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού το σύνολο των Μονάδων Υγείας της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid, π/υ 11,3 εκ. ευρώ.
Στην κρίσιμη καμπή της ενεργειακής μετάβασης της Περιφέρειας, για την επίτευξη του στόχου της Δίκαιης Μετάβασης είναι σημαντική η ενίσχυση του τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ και ολοκληρώνεται η «Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)» με δημόσια δαπάνη που ανέρχεται σε 4,5 εκ. ευρώ, καθώς και 18 Πράξεις ενίσχυσης ερευνητικών σχεδίων των Επιχειρήσεων της περιφέρειας με π/υ 4,6 εκ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας επίσης χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΕΚ το έργο της «Ανάπτυξης νέων καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος για την ενίσχυση της αριστείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», με π/υ 4 εκ ευρώ.
Στον τομέα ενέργειας σημαντικό έργο είναι το έργο της «Τροφοδότησης της τηλεθέρμασνης της Πτολεμαΐδας με θερμική ενέργεια από τη Μονάδα V του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας», π/υ 19,8 εκ ευρώ, που θα εξασφαλίσει τη διαρκή, αξιόπιστη, χαμηλού κόστους, και περιβαλλοντικά φιλική παροχή ωφέλιμης θερμότητας στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας.
Στρατηγικής σημασίας έργο είναι η «Διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με το ενιαίο δίκτυο Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας», με π/υ 16,4 εκ ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή του συστήματος αγωγών μεταφοράς καθώς και στις εγκαταστάσεις διασύνδεσης της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με το σχεδιαζόμενο ενιαίο δίκτυο διαχείρισης της μεταφοράς της θερμικής ενέργειας μεταξύ των πόλεων του Αμυνταίου, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, οι οποίες λειτουργούν συστήματα Τηλεθέρμανσης. Το σημαντικό αυτό έργο αναμένεται να συμβασιοποηθεί τους προσεχείς μήνες και θα χρηματοδοτηθεί και από πόρους της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Τα δύο αυτά έργα χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Σημαντικά έργα επίσης στον τομέα της ενέργειας είναι η «Ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου (Καστοριά, Μανιάκοι, Άργος Ορεστικό, Γρεβενά)» με π/υ 12,8 εκ. ευρώ, από το ΠΕΠ καθώς και το έργο “Ανάπτυξη δικτύων Φυσικού Αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην πόλη της Φλώρινας” π/υ 14,7 εκ ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΕΚ.
Στον τομέα της υγείας υλοποιείται το έργο της «Προσθήκης νέας πτέρυγας Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα στο "Μαμάτσειο" Νοσοκομείο Κοζάνης» π/υ 16,3 εκ ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της «Προσθήκης πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Μποδοσάκειο» με π/υ 5,0 εκ. ευρώ. Υλοποιούνται επίσης 13 Πράξεις εξοπλισμού του συνόλου των Μονάδων Υγείας με π/υ 11,9 εκ.ευρώ.
Δύο εμβληματικά κτιριακά έργα στην περιοχή της Κοζάνης είναι το «Κτίριο της Βιβλιοθήκης και Εκθεσιακού Χώρου Βιβλιοθήκης» που ολοκληρώθηκε μετά από μια μακριά περίοδο υλοποίησης με π/υ 3,6 εκ ευρώ, καθώς και η ολοκλήρωση της Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης με π/υ 22,2 εκ.ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί στον τομέα των Μεταφορών η ολοκλήρωση του Καθέτου Άξονα 45 Εγνατίας Οδού Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, στο Τμήμα Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή , έργο που εξασφαλίζει τη σύνδεση της χώρας μας με την γείτονα Αλβανία μέσω Pogrades – Cafasan – Δυρραχίου π/υ 16,4 εκ ευρώ στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και αποτελεί κλάδο του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII, με π/υ 43 εκ ευρώ.
Τέλος, στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα του περιβάλλοντος και με στόχο την προστασία των λιμναίων υδάτινων αποδεκτών της περιφέρειας υλοποιούνται με πόρους του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ έργα Επεξεργασίας Λυμάτων στο Άργος Ορεστικό με π/υ 3,5 εκ ευρώ, στην Πτολεμαΐδα (αναβάθμιση υπάρχουσας ΕΕΛ) με π/υ 2 εκ ευρώ και στην Αιανή Κοζάνης με π/υ 1,8 εκ ευρώ.
Για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 έχουν κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνολικά 400 εκατ. ευρώ ενώ για το 2023 προβλέπεται η χρηματοδότηση της Περιφέρειας με 80 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιπλέον με στόχο την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής παρέχεται voucher σε κηδεμόνες (κυρίως γυναίκες) για τη φροντίδα και φύλαξη των τέκνων τους σε παιδικούς/βρεφικούς/κλπ σταθμούς καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ). Το έργο υλοποιείται μέσω ετήσιων κύκλων που ακολουθούν το σχολικό έτος (Σεπτέμβριος – Ιούλιος) και χρηματοδοτούνται τόσο από τα ΠΕΠ όσο και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ). Η δράση στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας αφορά στη χρηματοδότηση vouchers για κηδεμόνες που διαβιούν κάτω του ορίου της φτώχειας και για τα έτη 2015 έως και 2021 έχει συνολικό προϋπολογισμό 14.404.279 ευρώ. Η χρηματοδότηση του ετήσιου κύκλου 2020-2021 αφορούσε 191 δομές και ωφελήθηκαν 2.242 γονείς/κηδεμόνες και 2.786 παιδιά.
Τα Κέντρα Κοινότητας παρέχουν ένα σύνολο υπηρεσιών προς τους πολίτες ευπαθών ομάδων, οι οποίες είναι εξατομικευμένες και ολοκληρωμένες και οι οποίες έχουν ένα σημαντικό εύρος (από απλή πληροφόρηση και παραπομπή σε άλλες δομές ή υποστήριξη για ένταξη σε άλλα προγράμματα μέχρι παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από ψυχολόγους ή νομικούς, οικογενειακή συμβουλευτική, δράσεις ευαισθητοποίησης κλπ). Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λειτουργούν 10 Κέντρα Κοινότητας με συνολική δημόσια δαπάνη επίσης 14,4 εκ ευρώ. Οι ωφελούμενοι των Κέντρων Κοινότητας, μέχρι το τέλος του 2021, ανέρχονται σε 20.501 (10.621 άνδρες και 9.880 γυναίκες).
Τέλος πρέπει να αναφερθώ στο έργο της “Ενίσχυσης των Μονάδων και Φορέων Υγείας του Υπουργείου Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες της επιδημίας Covid19” με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε δημόσιους φορείς και μονάδες υγείας για την παροχή υπηρεσιών υγείας, ειδικά την τρέχουσα περίοδο έντασης εργασίας για την διαχείριση της επιδημίας της νόσου Covid19. Η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 6,4 εκ ευρώ».