Επιλογή της ήταν επίσης οι αυξήσεις στα τιμολόγια του μεγαλύτερου παρόχου, της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019 καθώς και η εφαρμογή της γνωστής ρήτρας αναπροσαρμογής τον Αύγουστο του 2021. Σε όλα αυτά τα ενδογενή «επικάθισε» η εξωγενής κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό «SPEAKNEWS».
Παρουσιάζει ακόμη προτάσεις για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τερματισμού των απαράδεκτων υπερκερδών που παράγονται εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση τόσο των νοικοκυριών όσο και των παραγωγικών δυνάμεων στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές. «Η πολιτεία θα αναλάβει τον έλεγχο της αγοράς, που επί ΝΔ λειτουργεί ανεξέλεγκτα και εις βάρος των καταναλωτών, θα ανακτήσει την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, ώστε αυτή να επιτελέσει τον διαχρονικό κοινωφελή και αναπτυξιακό ρόλο της, να κρατήσει τις τιμές χαμηλά και να σπάσει το καρτέλ ενέργειας, αλλά και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Και φυσικά θα επιστρέψει στους καταναλωτές το 90% των υπερκερδών που παρήχθησαν σε ρεύμα, φυσικό αέριο και διυλιστήρια από το 2021. Χρειάζεται παράλληλα αναμόρφωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με εργαλεία πρόληψης και αποτροπής της αισχροκέρδειας με έλεγχο του πραγματικού κόστους και κέρδους, καθώς και με προώθηση διμερών σταθερών συμβολαίων, αλλά και ενίσχυση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας».
Ερωτηθείς εάν οι υδρογονάνθρακες είναι ο δρόμος για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας ξεκαθάρισε ότι οι σχετικές επενδύσεις δύσκολα μπορούν να είναι βιώσιμες. «Αυτή η συζήτηση αφορά το παρελθόν και όχι το μέλλον και γίνεται κυρίως με επικοινωνιακούς όρους για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αισχροκέρδεια στην ενέργεια. Η ενεργειακή αυτάρκεια βρίσκεται μόνο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αποθήκευση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την καινοτομία».
Ο Σ.Φάμελλος τονίζει τέλος ότι: «Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ως προτεραιότητα τη δίκαιη μετάβαση αλλά την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Για αυτό ξεπούλησε το ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα και έφτασε να μετατρέψει εσχάτως τη σύνδεση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο σε γαλάζιο ρουσφέτι. Για αυτό χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή».