«Τις τελευταίες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποκαλύπτονται τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής της αλλά και η υποκρισία της. Μίας κυβέρνησης που χαρακτηρίστηκε από το πλιάτσικο στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, τη διαπλοκή αλλά και τη στήριξη οικονομικών συμφερόντων μίας παρασιτικής ελίτ που λυμαίνεται τον δημόσιο πλούτο κάτω από ένα μανδύα προπαγάνδας και παραπλάνησης. Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και ήρθε η ώρα όλοι να μετρηθούν με την αλήθεια. Έντρομος ο κος Μητσοτάκης, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων μετά την αποκάλυψη του σχεδίου του για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, τώρα δηλώνει ότι θα επιστρέψει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο μετά βέβαια τις εκλογές. Αν είναι έτσι λοιπόν τότε προκαλούμε τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές της παράταξής του να ψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μεταφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πρόσθεσε ότι, αύριο, από την ψήφιση ή μη της τροπολογίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αποδειχθεί τι θέλει και τι πρεσβεύει ο καθένας και ξεκαθάρισε πως το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το μνημόνιο και τη χρεωκοπία, κατάφερε και έβαλε την αίρεση της Απόφασης του ΣτΕ σε σχέση με τη μεταφορά των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο. Δεν έγινε φυσικά κανένας διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ή μέρους των λειτουργιών τους επί ΣΥΡΙΖΑ.
Σημείωσε ότι, στην αντίθετη κατεύθυνση, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί διαχρονικά να ιδιωτικοποιήσει το νερό. «Το δημοψήφισμα του 2014 στη Θεσσαλονίκη κατέδειξε ότι το 98% των πολιτών της Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού και ότι θέλει να παραμείνει η διαχείριση του νερού στο δημόσιο. Σταμάτησε έτσι, εξαιτίας των μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων, η προσπάθεια να ξεπουληθούν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ από την κυβέρνηση Σαμαρά».
Στάθηκε ακόμη στην απόπειρα παραχώρησης της λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής σε ιδιώτες τον Οκτώβριο του 2021 από τον τότε Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή. Απόπειρα που ακύρωσε το ΣτΕ με σχετική Απόφασή του, καθώς και στη δεδομένη προσπάθεια στην οποία προέβη η κυβέρνηση με τα άρθρα 114 και 115 του νόμου 4964/2022 ώστε να παρακάμψει τις Αποφάσεις 190 και 191 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αποφάνθηκαν για την μεταφορά των εν λόγω μετοχών από το Υπερταμείο στο δημόσιο. «Βέβαια όποτε θέλετε σέβεστε τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης και όποτε δε θέλετε τις γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια», σχολίασε δηκτικά.
Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει ένσταση συνταγματικότητας για το θέμα και ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει σχετικά ότι: Είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις που μία νομοθετική ρύθμιση δεν έρχεται μόνο να παραβιάσει το Σύνταγμα αλλά και το ακυρωτικό αποτέλεσμα Αποφάσεων του ΣτΕ.
Τόνισε επίσης πως οι πρόσφατες Αποφάσεις του ΣτΕ 7 και 8 του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης που διατάσσουν το Υπουργείο Οικονομικών να καταργήσει τις διατάξεις του 4964/2022 και να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο είναι σαφέστατες.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του σχολίασε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για «ψέματα μετά μουσικής» για την πολυπληθή συναυλία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού με την ψήφιση ρυθμιστικής αρχής για το νερό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «το ΣτΕ λέει ψέματα; Ο Συνήγορος του Πολίτη λέει ψέματα; Η επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής λέει ψέματα; Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών λέει ψέματα ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθέτησή σας για τη σύσταση ρυθμιστικής αρχής για τη διαχείριση του νερού; Το νερό είναι ένα πολύ σημαντικό για την επιβίωση δημόσιο αγαθό και οφείλουμε να το διατηρήσουμε δημόσιο. Απόλυτα συνεπείς με τη δέσμευσή μας να είμαστε κάθε λέξη του συντάγματος είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε και το Σύνταγμα και τα δημόσια αγαθά. Εσείς τι θα κάνετε»;