Αρχικά ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη λίγες μέρες πριν. Όπως ανέφερε, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αρχικά με τις αποφάσεις της Ολομέλειας στις αρχές του 2022, και στη συνέχεια πριν λίγες εβδομάδες, μέσω του Συμβουλίου Συμμόρφωσης, απαίτησε να επιστρέψουν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. «Το ΣτΕ ήταν απόλυτα συνεπές προς τις συνταγματικές προβλέψεις. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που αναγκάστηκε, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, το 2016 να μεταφέρει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ που ήταν προς πώληση στο Υπερταμείο, το έκανε υπό την αίρεση της συνταγματικότητας και δικαστικών αποφάσεων. Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε δημόσια ότι θα συμμορφωθεί εν τέλει με τις αποφάσεις του ΣτΕ, τις οποίες είχε προσπαθήσει να παρακάμψει τον Ιούλιο του 2022, με το Ν. 4964, αλλά ότι θα το πράξει «μετά τις εκλογές» γιατί δεν προλαβαίνει να φέρει ολοκληρωμένη ρύθμιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ολοκληρωμένη ρύθμιση, την οποία και απέρριψε η κυβέρνηση. Χάθηκε έτσι μια ευκαιρία για να ψηφίσει όλη η Βουλή, από κοινού, στο κλείσιμό της, μια διάταξη για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Επίσης, με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε και ασυνεπής και ψεύτης μέσα σε λίγες ημέρες, και τελικά πρόσβαλε και την κοινωνία με την ανακολουθία του και τους χαρακτηρισμούς του για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης, ως "ψέματα μετά μουσικής"», εξήγησε αναλυτικά.
Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από 01.05.2023, οι οποίες αφορούν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για το δίκτυο διανομής, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να αυξάνονται οι χρεώσεις επειδή μειώθηκε η κατανάλωση με στόχο να διατηρηθούν υψηλά τα έσοδα του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ). «Από τη μια οι πολίτες συμμορφώθηκαν με την ευρωπαϊκή απαίτηση για μείωση της κατανάλωσης. Από την άλλη καλούνται να πληρώσουν χαράτσι για αυτό, για να διατηρηθούν τα έσοδα ενός φυσικού μονοπωλίου, όπως είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος επιπλέον καθυστερεί τραγικά ακόμα και στις συνδέσεις μικρών έργων ΑΠΕ, με χρόνο αναμονής ακόμα και τους 16 μήνες», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης και στα bonus των γαλάζιων παιδιών, αλλά και στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε αυστραλιανό fund. «Η αύξηση των χρεώσεων σχετίζεται και με τις αμοιβές που αποφασίζουν τα γαλάζια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ για τον εαυτό τους, αλλά και με τη σύμβαση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, την οποία η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να καταθέσει στη Βουλή. Δεν είναι όμως δυνατό βρέξει-χιονίσει να διατηρούνται τα έσοδα ενός φυσικού μονοπωλίου, για να αποκομίζει κέρδη ένα αυστραλιανό fund από το δίκτυο που φτιάχτηκε με χρήματα των Ελλήνων πολιτών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον τομέα της ενέργειας. «Μέσα στις πρώτες 50 ημέρες πρέπει να έχουμε μια γρήγορη παρέμβαση της Πολιτείας στον ενεργειακό τομέα. Πρέπει να υπάρξει έλεγχος για να μην υπάρχουν υπερκέρδη ούτε στην ηλεκτροπαραγωγή ούτε στην προμήθεια ρεύματος, και να σταματήσουν οι επιδοτήσεις της ακρίβειας. Το δεύτερο είναι ότι θα ξεκινήσει η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι πρωταθλήτρια στην αισχροκέρδεια,, όπως εξάλλου φαίνεται και από το αρχικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπου το 70% των υπερκερδών αφορά τη ΔΕΗ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δώσουμε μια άλλη προτεραιότητα στην ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες και στην αυτοπαραγωγή, και να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο που είναι επίσης ορυκτό καύσιμο», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι η πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξης των 2,3 δισ. Ευρώ τουλάχιστον, τα οποία και θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Ερωτηθείς, τέλος, για την πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι η ερώτηση αναδεικνύει τρία βασικά ζητήματα: δεν γίνονται περιβαλλοντικοί έλεγχοι, δεν έχουν εκπληρωθεί από την εταιρεία οι υποχρεώσεις της που αφορούν στην ανάπτυξη της μεταλλουργίας και αποτελούσαν τον πυρήνα της συμφωνίας, οι οποίες εκκρεμούν 12 χρόνια, και παράλληλα η εταιρεία χρηματοδοτείται, και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης φαίνεται να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Με υπογραφή Υπουργού, στερούνται χρήματα από την ελληνική επιχειρηματικότητα για μια εταιρεία που διαχρονικά δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Για όλα αυτά, δεν έχει γίνει ουδεμία θεσμική ενημέρωση από το αρμόδιο ΥΠΕΝ, μετά την υπογραφή της σύμβασης το 2021. Όλα συμφωνούνται εν κρυπτώ και η κοινή γνώμη ενημερώνεται από Δελτία Τύπου της εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά τουλάχιστον τήρηση της νομιμότητας: να τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία, τη διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων όπως σε όλες τις αντίστοιχες δραστηριότητες τέτοιου μεγέθους, όπως απαιτεί και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και η εταιρεία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Το κράτος δικαίου ισχύει παντού, και η ΒΑ Χαλκιδική δεν είναι αποικία», δήλωσε χαρακτηριστικά.