Η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, λίγες μέρες πριν την έξοδό της, πασχίζει να «τακτοποιήσει εκκρεμότητες» συμφερόντων με τα οποία συνδιαλέγεται εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Πρόσφατο, κραυγαλέο παράδειγμα «τακτοποίησης» αποτελεί η έκδοση της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για τις δραστηριότητες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. στη ΒΑ Χαλκιδική.
Από τον Μάρτιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχουν αποκαλύψει τις απαράδεκτες για χώρα της Ε.Ε. πρακτικές της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς και την εν κρυπτώ πλούσια χρηματοδότησή της με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο στρατηγικός επενδυτής που εδώ και πέντε (5) χρόνια έψαχνε η εν λόγω εταιρεία, ήταν τελικά οι ελληνικές τράπεζες και το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή πόροι που έπρεπε να κατευθυνθούν στην υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα.
Αντί να δοθούν εξηγήσεις για τη χατιρική χρηματοδότηση μετά την αποικιοκρατική σύμβαση, ο κ. Σκρέκας προχώρησε σε έκδοση νέας Α.Ε.Π.Ο. δίχως τη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθους κρίσιμων υπηρεσιών που δεν έχουν εκφράσει άποψη. Οι όροι που τέθηκαν από όσους αρμόδιους γνωμοδότησαν δεν συμπεριλήφθηκαν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, προφανώς γιατί δεν ήταν σύμφωνα με τις εντολές της εταιρείας. Προχώρησαν δε στην έκδοση νέων περιβαλλοντικών όρων, παρά τις επανειλημμένες διαπιστώσεις περιβαλλοντικών παραβάσεων, παρά τη διαχρονική άρνηση της εν λόγω εταιρείας να συμμορφωθεί με τους κανόνες που ισχύουν για όλους. Από την Απόφαση προκύπτει πως απουσιάζουν πολλά σημαντικά ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος που είχαν εντοπιστεί από ελέγχους εδώ και έντεκα (11) χρόνια και ουδόλως εξετάζονται από το αρμόδιο ΥΠΕΝ.
Από νέα ΑΕΠΟ εξαφανίστηκε η απαραίτητη προϋπόθεση της αρχικής συμφωνίας παραχώρησης, δηλαδή η υποχρέωση ανάπτυξης μεταλλουργίας και παραγωγής καθαρών μετάλλων. Το ζήτημα αυτό έχει τεκμηριωθεί από την Απόφαση Διαιτησίας το 2018 και έχει ενισχυθεί από σχετική Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2020.
Επίσης, οι οριακές τιμές εκπομπών αποβλήτων προσαρμόστηκαν σε ευνοϊκότερες τιμές που εξυπηρετούν τη συγκεκριμένη εταιρεία και έτσι «τακτοποιήθηκε» ένα ζήτημα που αποτελούσε διαχρονική και συστηματική περιβαλλοντική παράβαση της δραστηριότητας, για το οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις στην Ελληνικός Χρυσός.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι, από τη βιασύνη τους να εκδοθεί η ΑΕΠΟ πριν τις εκλογές, δεν μπήκαν καν στον κόπο να διασταυρώσουν τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που έχουν παραχωρηθεί. Αφήνουν επίσης πολλά ανοιχτά ζητήματα για να ρυθμιστούν μετά την αδειοδότηση, ευελπιστώντας να ξαναβγεί κυβέρνηση η φίλα προσκείμενη, έως υπόδουλη παράταξη της ΝΔ. Όσον αφορά στους μηχανισμούς ελέγχου, η Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων, που ήταν ένα ανεξάρτητο εργαλείο παρακολούθησης της δραστηριότητας, καταργήθηκε και μετατράπηκε σε Επιτροπή Συμμετοχικότητας που θα κάνει τις δημόσιες σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Ο έλεγχος ανατίθεται τέλος σε ιδιώτη Ελεγκτή Περιβάλλοντος που θα προσληφθεί από την εταιρεία καθώς και σε εσωτερική επιτροπή της ίδιας!
Γενικώς οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι που εγκρίθηκαν χαρακτηρίζονται από αοριστία και δεν περιλαμβάνουν ορόσημα για να μην είναι ελέγξιμοι. Η νέα Α.Ε.Π.Ο. περιλαμβάνει όρους ξεκάθαρα επαχθέστερους από την προηγούμενη, εις βάρος του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά προστατεύει πλήρως τα συμφέροντα ενός ιδιώτη, όπως ακριβώς συμφώνησε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Μάρτιο 2021 με τον νόμο 4785/2021 και την κύρωση της πιο αποικιοκρατικής σύμβασης που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα.
Η ΝΔ και η Ελληνικός Χρυσός νομίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα της Ευρωπαϊκή Ένωσης και δεν ισχύουν νόμοι που προστατεύουν τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Τούς ενημερώνουμε ότι πλανώνται πλάνην οικτράν. Από τις 22 Μαΐου θα αποτελεί προτεραιότητά μας η αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και στον έλεγχο, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της ΒΑ Χαλκιδικής, καταργώντας όλες τις χαριστικές διατάξεις.