Δεν είμαστε μια χώρα με άφθονες δημοσιονομικές δυνατότητες, οι πόροι είναι πεπερασμένοι και χρειάζεται καλός σχεδιασμός για την χρήση των πόρων αυτών. Αυτό επεσήμανε σήμερα ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Παντελής Κάπρος μιλώντας στο συνέδριο Hydrogen & Green Gases Forum.
Ο κ. Κάπρος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στο ανάλογο των φωτοβολταϊκών (και του ΕΤΜΕΑΡ που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος) τα οποία όταν ξεκίνησαν ήταν πολύ ακριβά όμως η κρίσιμη μάζα επενδύσεων που ακολούθησε έφερε μείωση του κόστους με αποτέλεσμα σήμερα τα φωτοβολταϊκά να είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας. Αντίθετα για το βιομεθάνιο δεν υπάρχει τόσο σημαντικό πρόβλημα κόστους.
Όπως ανέφερε το πρώτο βήμα που χρειάζεται να γίνει για να αναπτυχθεί η αγορά είναι το θεσμικό πλαίσιο. Θα ακολουθήσει ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός που είναι σε τελικό στάδιο διαμόρφωσης και θα αποφασιστεί από την πολιτική κυβέρνηση. Προτεραιότητα όπως είπε θα πρέπει να είναι η επιλογή κόμβων (hubs) που συνδυάζουν την χρήση του υδρογόνου με την παραγωγή του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με μειωμένο κόστος και χαρακτηριστικά οικονομικής βιωσιμότητας. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα στον τομέα αυτό λόγω του πλούτου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτει», κατέληξε ο υπουργός.
Σε χαιρετισμό της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη ανέφερε ότι η Ευρωπαΐκή Ένωση θα κάνει την πρώτη δημοπρασία πράσινου υδρογόνου το φθινόπωρο του 2023 και ζήτησε ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας στον τομέα ώστε η ΕΕ να βρεθεί στην πρωτοπορία. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚινΑλ Νίκος Παπανδρέου επεσήμανε ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις αλλά και οι εταιρείες πετρελαίου συμφωνούν για την ανάπτυξη της αγοράς του υδρογόνου .
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι ανέφερε ότι ετοιμάζεται το πρώτο πιλοτικό έργο για έγχυση πράσινου υδρογόνου που έχει παραχθεί τοπικά στο δίκτυο του διαχειριστή . Υπάρχει όπως είπε μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς Έλληνες παίκτες και ο ΔΕΣΦΑ είναι σε συζητήσεις με πολλούς από αυτούς. Εκτίμησε δε ότι η Ελλάδα από διάδρομος φυσικού αερίου σήμερα, στο μέλλον με τις νέες υποδομές που αναπτύσσονται θα παίξει ρόλο ως διάδρομος μεταφοράς υδρογόνου που θα παράγεται στη μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική.
« Η Ελλάδα μπορεί να παίξει εξαγωγικό ρόλο αλλά δεν αρκεί η γεωγραφική θέση. Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές και συνεργασίες με τους τις γειτονικές χώρες και την βόρεια Αφρική" υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hydrogen.