Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να επικαιροποιήσει το υπουργείο Ενέργειας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μετά τις παρατηρήσεις που έστειλε η Κομισιόν. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στο ΕΣΕΚ γίνεται επισκόπηση των μέτρων όπως για την προστασία και υποστήριξη των ευάλωτων καταναλωτών, όμως τα συγκεκριμένα μέτρα δεν περιγράφονται λεπτομερώς.
Βάσει της αξιολόγησης, η Επιτροπή δημοσίευσε συστάσεις για κάθε χώρα. Αυτές οι συστάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τα κράτη μέλη κατά την προετοιμασία των τελικών ΕΣΕΚ, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν υπάρχει η εκτίμηση ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2030 θα είναι περίπου 29 GW. «Η Ελλάδα στοχεύει στην ενίσχυση της υποδομής του συστήματος μεταφοράς για να διευκολύνει τη σύνδεση νέων σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο αναφέρει τους έξυπνους μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα ως σημαντικά μέτρα για τη διευκόλυνση της ανταπόκρισης στη ζήτηση και την υποστήριξη της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Το επικαιροποιημένο σχέδιο προβλέπει επίσης την ικανότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους σκοπούς αυτούς».
Η Ελλάδα θέτει στόχο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα της θέρμανσης και ψύξης στο 46% έως το 2030 με την κύρια συμβολή να προέρχεται από τις αντλίες θερμότητας και τα ηλιακά θερμικά συστήματα. Οι αντλίες θερμότητας αναμένεται να αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς. Η Ελλάδα εκτιμά ότι η ζήτηση θέρμανσης για το 17% των κτιρίων κατοικιών αναμένεται να καλυφθεί από αντλίες θερμότητας το 2030 και κατά 91% το 2050.