Στο νέο βιοκλιματικό κτίριο της ΕΥΑΘ ο διευθυντής του Γραφείου Πρωθυπουργού

Στο νέο βιοκλιματικό κτίριο της ΕΥΑΘ ο διευθυντής του Γραφείου Πρωθυπουργού
Τρίτη, 05/03/2024 - 14:04

Τον Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, Μιχάλη Μπεκίρη, υποδέχτηκε χτες στα ανακαινισμένα γραφεία της ΕΥΑΘ, στην Εγνατία, η διοίκηση της εταιρείας.

Ο κ. Μπεκίρης, που συνοδευόταν από τον Γιάννη Παπαγεωργίου, συντονιστή του γραφείου, ξεναγήθηκε στο νέο βιοκλιματικό κτίριο της εταιρείας και ενημερώθηκε για την εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ, με αιχμή την επέκταση της περιοχής ευθύνης της εταιρείας σε όμορους δήμους και τη συνακόλουθη αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 40% από το 2026. Η διοίκηση της εταιρείας τον ενημέρωσε επίσης για τους στόχους μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος της ΕΥΑΘ κατά 50% ως το 2030, με ρεαλιστική πάντως προσδοκία επίτευξης του στόχου το 2026, όπως και για τη μείωση του υδατικού αποτυπώματος κατά 20% ως το 2030.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Μπεκίρης για την προοπτική της επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΕΥΑΘ στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και ζήτησε να επισκεφτεί τα εν εξελίξει έργα επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού στη Σίνδο, έργα που θα δώσουν στην ΕΥΑΘ ακριβώς αυτήν τη δυνατότητα ανάληψης ευθύνης σε νέες περιοχές, διπλασιάζοντας τις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Επίσης, τον κ. Μπεκίρη απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της ολοκλήρωσης της σύνδεσης των χαμηλών περιοχών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό, έργο πνοής, το οποίο μετά από 30 περίπου χρόνια θα εξασφαλίσει το… αυτονόητο, να καταλήγει δηλαδή το σύνολο των λυμάτων του Πολεοδομικού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Ξεχωριστή μνεία έγινε και στο έργο της αναβάθμισης, ενεργειακής και περιβαλλοντικής, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της εταιρείας.

Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης τα θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή του Πολεοδομικού, όπως και τα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή -και σε στρατηγικό επίπεδο και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης-, με έμφαση στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. «Ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας της επιχείρησης, με περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης των εγκαταστάσεων, αύξηση της ανθεκτικότητας των υποδομών μας και ορθολογικότερη χρήση των ενεργειακών πόρων. Οι προτεραιότητες αυτές αποτελούν ταυτόχρονα τους πυλώνες μίας αειφόρου και σταθερής ανάπτυξης της ΕΥΑΘ», επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας Άγις Παπαδόπουλος.

Την αφοσίωση της ΕΥΑΘ στις αξίες του ESG και τον σταθερό στόχο της «να ενσωματώσει τις διαστάσεις της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άνθιμος Αμανατίδης. «Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε πρωτοβουλίες για την κυκλική οικονομία, την περιβαλλοντική προστασία και τη διαφάνεια στην εταιρική διακυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.