SOS επιχειρηματικού κόσμου και βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος- Συμμαχία Ελλάδας-Ρουμανίας- Βουλγαρίας για ευρωπαϊκή παρέμβαση

SOS επιχειρηματικού κόσμου και βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος- Συμμαχία Ελλάδας-Ρουμανίας- Βουλγαρίας για ευρωπαϊκή παρέμβαση
Τρίτη, 10/09/2024 - 09:15

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία από κοινού με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της αύξησης των τιμών ενέργειας μέσω ενός μηχανισμού παρέμβασης, ο επιχειρηματικός κόσμος εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός στο «καλάθι» της ΔΕΘ δεν υπήρχε κανένα μέτρο στήριξης για το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος περίμενε κάτι τον Σεπτέμβρη. Όλοι αυτοί που δούλεψαν το καλοκαίρι, τώρα που θα έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος, ο οποίος πέραν του ότι τα μηχανήματα σε μεγάλες ζέστες δουλεύουν παραπάνω, είχαν ανοικτά κι όλα τα air condition, όταν θα πάρουν τώρα τη λυπητερή, θα διαπιστώσουν ότι τα κέρδη που είχαν δεν ήταν ανάλογα αυτού που περιμέναν» ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Δυσαρέσκεια ωστόσο υπάρχει και από τη βιομηχανία, η οποία λίγες ημέρες πριν εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το ενεργειακό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται. Ζητώντας άμεση παρέμβαση τόσο στην Ελλάδα, όπως και σε επίπεδο Ευρώπης.

«Οι επιχειρήσεις, και ειδικά η βιομηχανία, στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη, καθώς καλούνται να λειτουργήσουν με πολύ υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους. Είναι επείγουσα ανάγκη η Ευρώπη να αντιδράσει προκειμένου να διορθώσει δομικές αδυναμίες, αλλά και η Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία πέρασε νόμο για την επιδότηση όλων των επιχειρήσεων για τιμές αγοράς υψηλότερες των 90€/Mwh, καθώς έχουν επηρεαστεί οι τιμές και στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών θεωρούν ότι δεν αποτελεί λύση η επιβολή έκτακτου φόρου στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς, το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξηθούν οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Όπως αναφέρει δε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, «ο φόρος που επιβλήθηκε θα πληρωθεί στην ουσία από όλους τους καταναλωτές και ιδιαίτερα από αυτούς που δεν θα επιδοτηθούν από την κυβέρνηση, ήτοι τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες».

Σύσσωμη πάντως η βιομηχανία ζητά τη θωράκιση των επιχειρήσεων επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, καθώς όπως τονίζουν δομικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια.

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και η παρέμβαση εστιάζεται στην κινητοποίηση της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης, κάθε φορά που θα καταγράφονται ακραίες τιμές, που οφείλονται στην αποκοπή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή, ενεργειακή αγορά, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Αναφερόμενος στην έκρηξη των τιμών και στις διακυμάνσεις που παρατηρούνται σημείωσε:

«Συμβαίνει το εξής παράδοξο: Δεν επαρκούν οι διασυνδέσεις, ώστε να μεταφέρεται ρεύμα από την Κεντρική Ευρωπαϊκή αγορά στην Νοτιοανατολική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ακραίες τιμές κάποιες ημέρες, οι οποίες δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές κατά τη γνώμη μας και είναι προβληματική -στην ειδική αυτή περίπτωση- και η λειτουργία του λεγόμενου target model» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, «ενώ το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται ένα“ενεργειακό νησί” στην περιοχή -δηλαδή δεν υπάρχουν αρκετές διασυνδέσεις, το “σήμα” της αγοράς είναι να παίρνουν πιο πολλά χρήματα οι παραγωγοί. Δεν έχει νόημα να δίνουμε χρήματα στους παραγωγούς, όταν χρειάζονται επενδύσεις διασυνδέσεων (καλώδια) που θα έπρεπε να κάνουν οι διαχειριστές των δικτύων. Πόσο μάλλον όταν οι διαχειριστές παίρνουν τα λεφτά των επενδύσεων από τους ίδιους τους καταναλωτές. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες επιχείρημα. Και έχουμε μία καλή αιτιολόγηση, για να επιδιώξουμε μία μόνιμη λύση, ένα σωστό εργαλείο, σε αυτά τα ενδημικά φαινόμενα. Ασχέτως από αυτή την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση όποτε χρειάζεται παρεμβαίνει και αυτό το έχουμε αποδείξει, επανειλημμένως, κατά το παρελθόν».