Πέτη Πέρκα για το ΕΣΕΚ: Κολλημένη με το ορυκτό αέριο και τις εξορύξεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πέτη Πέρκα για το ΕΣΕΚ: Κολλημένη με το ορυκτό αέριο και τις εξορύξεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Τρίτη, 17/09/2024 - 13:57

Κόντρα στα επιστημονικά δεδομένα, στους κλιματικούς στόχους αλλά και στην κοινή λογική, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει κολλημένη στο ορυκτό αέριο και στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Η καθυστέρηση απεξάρτησης του ενεργειακού μας συστήματος από το ορυκτό αέριο αποτυπώνεται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε εχθές.

Πρόκειται για μία λανθασμένη επιλογή που περιλαμβάνει ακόμη και επέκταση υποδομών ορυκτού αερίου, νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και Πλωτές Μονάδες Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU).

Οι νέες δε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,6 GW προβλέπεται να ενταχθούν στο σύστημα έως το 2030, σε αντίθεση με τη μειωμένη ανάγκη για ορυκτό αέριο μετά το 2030.

Πρόκειται ακόμη για μία επιλογή της κυβέρνησης που θα οδηγήσει και σε αυξημένα κόστη για τους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει ακόμη το κείμενο, η έρευνα για εξόρυξη και εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων συνεχίζει να αποτελεί άξονα της ενεργειακής πολιτικής για την επόμενη περίοδο και ενσωματώνεται στο ΕΣΕΚ.

Η απουσία αναφοράς σε συγκεκριμένους στόχους για την αυτοπαραγωγή επιβεβαιώνει ότι δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όταν αποτελεί μόλις το 5% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Στο πεδίο της εξοικονόμησης οι στόχοι είναι κατώτεροι της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση (2023/1791).

Δεν είναι επιπλέον σαφές πώς οι στόχοι αυτοί συνάδουν με την εμμονή της στην επέκταση δικτύων ορυκτού αερίου, ακόμη και ως λύση για τη θέρμανση λιγνιτικών περιοχών, όπως είναι η Φλώρινα, αντί για ολοκλήρωση του έργου της τηλεθέρμανσης, ειδικά στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ-2) από το 2027 στον κτιριακό τομέα.

Από την παράλογη και αντιεπιστημονική αυτή προσέγγιση του ΕΣΕΚ δε λείπει δυστυχώς το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου αφού, περιλαμβάνεται το φράγμα Συκιάς.

Η κυβερνητική πολιτική δεν θέλει και δεν μπορεί να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που γεννά η κλιματική κρίση γιατί, παραμένει προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Η δε διαδικασία διαβούλευσης είναι εντελώς προσχηματική με έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Αυτό καθότι κανένα από τα σχόλια που κατατέθηκαν σε σχετική συνάντηση του αρμόδιου Υπουργείου με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο του ΕΣΕΚ.

Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει το αναθεωρημένο σχέδιο του ΕΣΕΚ ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση στη Βουλή. Ο οδικός χάρτης της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας δεν αποτελεί υπόθεση ενός μόνο κόμματος και πρέπει να έχει τη συναίνεση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί.

Ως Νέα Αριστερά ζητάμε την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ ώστε:

  • -να προχωρήσει γρηγορότερα η απεξάρτηση του ενεργειακού μας συστήματος από το ορυκτό αέριο
  • -να απαλειφθεί η αναφορά σε έρευνα για εξόρυξη και εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
  • -να θεσπιστεί δεσμευτικός στόχος για τη συμμετοχή της αυτοπαραγωγής και των Ενεργειακών Κοινοτήτων
  • -να θεσπιστούν συγκεκριμένα μέτρα για να αποτραπεί ο κίνδυνος αύξησης της ενεργειακής φτώχειας και για να μη μείνει κανείς πίσω με την εφαρμογή του ΣΕΔΕ 2.