Πιο αναλυτικά για την ηλεκτρική διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου και εν τέλει Ισραήλ, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι όπως έχει επαναλάβει κατά πάγιο τρόπο αρκετές φορές αυτό "αποτελεί ένα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τούτο χρηματοδοτείται μερικώς από την ΕΕ και έχει αναδειχθεί σε μείζον έργο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας η ελληνική Κυβέρνηση μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας έχει δώσει άδεια στο Ιταλικό πλοίο για να κάνει τις σχετικές έρευνες και την πόντιση των ηλεκτρονικών καλωδίων. Αυτονοήτως τηρώντας απαρέγκλιτα τα όσα ορίζει ρητώς αναφέρονται στην ελληνική νομοθεσία"
Για το συμβάν στην Κάσο, ο υπουργός ανέφερε ότι " το πλοίο εξήλθε τον ελληνικών χωρικών υδάτων, σε χώρο που είναι ήδη καθορισμένος από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Υπήρξε, πράγματι μια παρεμπόδιση εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Το πλοίο συνέχισε κανονικά την έρευνά του αφού αποσυμπιέστηκε η ένταση και ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό απολύτως η ερευνητική του δραστηριότητα".
Ο κ. Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι "δεν υπήρξε απολύτως καμία αίτηση, ούτε αδειοδότησης από τις τουρκικές αρχές. Κατά τούτο, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα με οποιοδήποτε τρόπο δεν υπήρξε αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας".
Για το πως αποσυμπιέστηκε η ένταση, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτό έγινε "μέσω των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας που παραμένει ανοικτή με την γείτονα"
Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι " το έργο αυτό θα συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και εγκεκριμένα σχέδιά του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ίδιας της εταιρείας".