Εντός του καλοκαιριού, πιθανότατα τον Ιούλιο αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Αντίθετα, η δεύτερη πώληση, που αφορά στη ΔΕΠΑ Εμπορίας καθυστερεί τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο εξαιτίας της δικαστικής εμπλοκής που έχει ανακύψει με την υπόθεση των χρεών των ELFE.
Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται κρίσιμη καθώς ενδέχεται να επηρεάσει τις υποχρεώσεις και κατ᾽ επέκταση τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών θεωρείται ότι μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα ώστε να κληθούν τα έξι σχήματα που συμμετέχουν στη διαδικασία να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές σε διάστημα δύο μηνών από σήμερα. Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα:
EP INVESTMENT ADVISORS
FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
ITALGAS SpA
KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd
Προηγουμένως θα πρέπει να διευθετηθούν μια σειρά από εκκρεμότητες, κάτι που θεωρείται εφικτό να συμβεί στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί. Ποιες είναι αυτές;
Καταρχάς η ενοποίηση της περιουσιακής βάσης των θυγατρικών των Εταιρειών Διανομής Αερίου.
Πρόκειται για ένα θέμα που τέθηκε από τους υποψήφιους επενδυτές στο πλαίσιο του due diligence, προκειμένου να μπορέσουν να διενεργηθούν οι αποτιμήσεις και να προχωρήσουν στην κατάρτιση της οικονομικής τους προσφοράς.
Σημειώνεται ότι η ενοποίηση της περιουσιακής βάσης των εταιρειών διανομής, κατ´ ουσίαν γίνεται προκειμένου να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ της ΔΕΔΑ, το κόστος του οποίου θα επιμεριστεί στο σύνολο των καταναλωτών όλων των ΕΔΑ.
Με τον τρόπο αυτό οι αυξήσεις στα τέλη διανομής θα είναι μικρές, ενώ σε περίπτωση που η απόσβεση γινόταν μόνο από τους πελάτες της ΔΕΔΑ το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Η ενοποίηση της περιουσιακής βάσης των ΕΔΑ αναμένεται να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση.
Μια ακόμη εκκρεμότητα αφορά στο θέμα της πώλησης του μεριδίου της Eni Gas e Luce στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Η εταιρεία που διαθέτει το 49% μαζί με το μάνατζμεντ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει εκφράσει τη βούληση να αποεπενδύσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι και αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ότι οι υποψήφιοι θα καταθέσουν στο διαγωνισμό διακριτό τίμημα για την απόκτηση του μεριδίου της Eni.
Εμπορίας
Την ίδια στιγμή που ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών προχωρά, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει παγώσει εξαιτίας της δικαστικής εκκρεμότητας για την τιμολόγηση της ELFE.
Η πρώην βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων έχει αμφισβητήσει και έχει δικαιωθεί πρωτοδίκως, τον τρόπο τιμολόγησης της διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 302 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα τα ELFE υποστηρίζουν ότι την περίοδο 2010 – 2015 αγόραζαν αέριο τιμολογούμενο με ρήτρα υπολογισμού βασισμένη στο πετρέλαιο. Η πρωτόδικη απόφαση έχει δικαιώσει την ELFE επιδικάζοντας 61 εκατ. ευρώ ωστόσο τόσο η ΔΕΠΑ όσο και τα Λιπάσματα έχουν προσφύγει κατά της απόφασης με την εκδίκαση των εφέσεων να έχει προσδιοριστεί για το Σεπτέμβριο.
Σε περίπτωση που δικαιωθεί εκ νέου η ELFE τότε ανοίγει ο δρόμος για δικαστικές διεκδικήσεις και άλλων πελατών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ενδεχόμενες νέες υποχρεώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που μπορούν να ανακύψουν για τη ΔΕΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση κρατά ανοιχτό το φάκελο του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, αλλά και ξένα σχήματα:
C.G. GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου)
MET HOLDING AG
SHELL GAS B.V.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.
Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.
Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E
Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος, Πηγή capital.gr