Στην Energean και επίσημα το 100% του «οικοπέδου» των Ιωαννίνων

Στην Energean και επίσημα το 100% του «οικοπέδου» των Ιωαννίνων
Δευτέρα, 23/08/2021 - 15:40

Μόνη και επίσημα μένει στο «οικόπεδο» των Ιωαννίνων η Energean μετά την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα με την οποία ενέκρινε τη μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής 60% της «Repsol Exploracion Ioannina S.A.» στη σύμβαση μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή «Ιωάννινα» στην Energean Oil & Gas.

Ειδικότερα, μετά το σχετικό αίτημα των δύο εταιρειών που υποβλήθηκε στις 10 Μαρτίου 2021 και τη θετική εισήγηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων αναφορικά με την μεταβίβαση και αλλαγή εντολοδόχου της σύμβασης, που υπεβλήθη στις 22 Ιουλίου, παρέχεται η έγκριση για την εν όλω μεταβίβαση του συνόλου των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της «Repsol Exploracion Ioannina S.A.» στην Energean, έτσι ώστε το ποσοστό συμμετοχής της τελευταίας στη συγκεκριμένη σύμβαση μίσθωσης να ανέλθει στο 100%.

Οι δύο εταιρείες, σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ, οφείλουν, έως τις 30.09.2021, να υποβάλουν στην ΕΔΕΥ επικυρωμένο αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης της μεταβίβασης, τροποποιημένη τραπεζική εγγύηση, εφόσον απαιτείται η αντικατάστασή της, καθώς και κάθε άλλο τυχόν έγγραφο μεταβίβασης που προβλέπεται στη σύμβαση μίσθωσης.

Σημειώνεται ακόμη ότι «σε περίπτωση μη προσήκουσας και εμπρόθεσμης υποβολής των εγγράφων και δικαιολογητικών, παύει αυτοδικαίως να ισχύει η παροχή έγκρισης».

Η αποχώρηση της ισπανικής Repsol από τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, γνωστοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο η αποχώρηση από κοινού με την Energean από το project της Αιτωλοακαρνανίας άνευ ανταλλάγματος, και ακολούθησε τον Ιούλιο η φυγή των Ισπανών από το μπλοκ του Ιονίου, όπου είχε το 50% και το μάνατζμεντ.

Όσον αφορά τα Ιωάννινα, η Repsol ήταν η δεύτερη κατά σειρά συνεταίρος της Energean. Η συγκεκριμένη σύμβαση μίσθωσης κυρώθηκε το 2014 στο κοινοπρακτικό σχήμα Energean Oil & Gas (80%)-Petra Petroleum (20%). Η τελευταία όμως αποχώρησε και το 2017 εμφανίστηκε η Repsol, η οποία και απέκτησε το 60% στο κοινοπρακτικό σχήμα ως διαχειριστής του έργου.

Η πλήρης αποχώρηση της Repsol από τα projects έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής της με στόχο την στροφή σε «πράσινα» έργα και το δραστικό περιορισμό των επενδύσεων του ισπανικού ομίλου στον τομέα έρευνας και παραγωγής (E&P), απόρροια της οποίας ήταν η εγκατάλειψη 20 εκ των 34 έργων στα οποία συμμετείχε.

Οι επόμενες κινήσεις της Energean είναι άγνωστες την στιγμή που η πρώτη φάση των ερευνών ολοκληρώνεται επίσημα στις 3 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν επίσης την αποχώρησή τους από τις χερσαίες παραχωρήσεις υδρογονανθράκων σε Άρτα-Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ αιτιολόγησε την κίνηση αυτή τονίζοντας ότι «εστιάζει τις προσπάθειές στον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές που έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της», ενώ προσθέτει ότι «συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης αξιόπιστων συνεταίρων που διαθέτουν διεθνές κύρος, τεχνογνωσία, εγνωσμένη εμπειρία, καθώς και την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία για να συνεισφέρουν στο εγχείρημα».

epiruspost.gr