Σε πιθανή αίτηση για παράταση της ερευνητικής περιόδου που αφορά στο μπλοκ των Ιωαννίνων προσανατολίζεται πιθανώς η Energean, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets. Η εταιρεία έχει πλέον το 100% του μπλοκ, μετά την αποχώρηση της Repsol, με την ερευνητική περίοδο σύμφωνα με τη σύμβαση να λήγει στις 3 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή οι σεισμικές έρευνες είναι ενθαρρυντικές, με την ελληνική πολυεθνική να αποφασίζει μετά την ερευνητική περίοδο αν θα προχωρήσει σε έρευνες ή θα επιστρέψει το ποσοστό της στο δημόσιο.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ήδη έχουν εκτελεστεί σεισμικές έρευνες σε 400 χιλιόμετρα και έξι δήμους στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ενώ η αίτηση για την παράταση της ερευνητικής περιόδου εφόσον κατατεθεί, αποτελεί μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς operator στο εν λόγω μπλοκ ήταν η Repsol, που «έτρεχε» και τις διαδικασίες.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας με απόφασή του ενέκρινε τη μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής 60% της Repsol στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων στην Energean. Η εισήγηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ήταν θετική, με το ποσοστό της ελληνικής πολυεθνικής να είναι 100%.
Η Repsol από τον Μάρτιο είχε ανακοινώσει την απόσυρσή της από το μπλοκ των Ιωαννίνων, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την εγχώρια αγορά. Η έξοδος αυτή οφείλεται στη γενικότερη στροφή της εταιρείας στην πράσινη ενέργεια και στην προσήλωση σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είναι απολήψιμα, χωρίς μεγάλο κόστος.
Παρόμοια στροφή παρατηρείται στη διεθνή αγορά, καθώς η πανδημική κρίση επιτάχυνε την στροφή των ενεργειακών εταιρειών στο φυσικό αέριο και στην πράσινη ενέργεια.
Σε ό,τι αφορά στην Energean η παραγωγή στην Αίγυπτο και την Ιταλία χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, καθώς παράγουν πάνω από 40.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, ενώ στο Καρίς του Ισραήλ η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Η εταιρεία υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,5 δις.ευρώ. Ειδικότερα είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς, η οποία έχει ολοκληρωθεί κατά 90% περίπου. Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος οφείλεται στην πανδημική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε ορισμένα εμπόδια, όπως η απασχόληση του απαιτούμενου εργατικού δυναμικού.
Νικόλας Ταμπακόπουλος / liberal.gr