«Ανίσχυρες» χαρακτήρισε η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. τις Βρυξέλλες στη μάχη για την ανακοπή των αυξήσεων της τιμής του φυσικού αερίου που πλήττει τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την ίδια να απορρίπτει τα αιτήματα των κρατών-μελών για άμεση δράση στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Μιλώντας στους Financial Times, η Κάντρι Σίμσον εξήγησε πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν εξουσίες για να παρέχουν βραχυπρόθεσμες διορθώσεις, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις να προσφέρουν «στοχευμένη»εθνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των φόρων ενέργειας. «Οι λόγοι πίσω από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας δεν δημιουργούνται εδώ, στην Ευρώπη» επεσήμανε η ίδια, τονίζοντας ότι «αρκετές από τις προτάσεις μας θα αφορούν μακροπρόθεσμες λύσεις» Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια παρέθεσε επιλογές που περιλαμβάνουν την κεντρική προμήθεια φυσικού αερίου από την Ε.Ε. και καλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης για να λειτουργήσουν ως αποθεματικό έναντι ενός περαιτέρω «σοκ εφοδιασμού».
Σημειώνεται πως οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να απαντήσουν σε μια άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της αυξημένης –σε επίπεδα ρεκόρ–ζήτησης για φυσικό αέριο, καθώς και της περιορισμένης δυνατότητας αποθήκευσης της ενέργειας στην Ε.Ε. H Γαλλία, η Ισπανία και πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές αλλά και τα νοικοκυριά.
Η κ. Σίμσον ξεκαθάρισε πως είναι απίθανο να αναθεωρήσει η Κομισιόν τους κανόνες τιμολόγησης που ισχύουν για τον κλάδο της ενέργειας. Η ίδια τόνισε ότι η εσωτερική αγορά ενέργειας, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 για να βοηθήσει στην απελευθέρωση του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, δεν ήταν υπεύθυνη για τις αυξήσεις των τιμών, αλλά «άνοιξε νέες δυνατότητες για τους μικρότερους παραγωγούς» ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες. «Η αγορά δεν κυριαρχείται από τους μεγάλους παίκτες και είναι ανοιχτή για μικρότερες ανανεώσιμες εγκαταστάσεις. Παρακολουθούμε τι μας ζητούν διάφορα κράτη-μέλη. Αλλά δεν υπάρχουν πολλές φωνές που να μας ζητούν να αλλάξουμε κάτι που δεν βρίσκεται πίσω από τις υψηλές τιμές» είπε.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο κεντρικής διαχείρισης μέσω μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν κοινές προμήθειες και κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου, η κ. Σίμσον προειδοποίησε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες των Βρυξελλών να αγοράσουν φυσικό αέριο για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών είχαν αντιμετωπίσει δυσκολίες. «Δεν έχει γίνει πραγματικότητα γιατί υπάρχουν πολλά πρακτικά εμπόδια. Είναι περίπλοκο για την Κομισιόν να έχει την άδεια να διαπραγματεύεται για λογαριασμό των κρατών-μελών που έχουν διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και διαφορετικούς κανόνες για τον τρόπο εμπορίας αερίου» εξήγησε.
Η ενεργειακή κρίση έχει θέσει επίσης υπό αμφισβήτηση τις πολιτικές της Ε.Ε. για το κλίμα. Η Πολωνία, η Ισπανία και η Τσεχία έχουν διαμαρτυρηθεί για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) που αναγκάζει τους κορυφαίους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να πληρώσουν και να εκδίδουν άδεια για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν προκειμένου να καλύψουν το κόστος της ρύπανσης.
Οπως μάλιστα σημειώνουν οι Financial Times, η τιμή των δικαιωμάτων άνθρακα σημείωσε ρεκόρ άνω των 60 ευρώ τον τόνο τον περασμένο μήνα, με ορισμένες χώρες να προειδοποιούν ότι οι κερδοσκόποι της αγοράς αυξάνουν το κόστος για τους καταναλωτές. «Δεν έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα χειραγώγησης της αγοράς στο ETS. Υπάρχουν ενσωματωμένες εγγυήσεις σχεδιασμένες να περιορίζουν τις ακραίες αυξήσεις» είπε η κ. Σίμσον.
Πηγή Καθημερινή