Τη Γ2’ Ενότητα του 4th Athens Investment Forum άνοιξε με την κεντρική του ομιλία ο International Gas Union Vice President (President elect 2025 - 2028) Andrea Stegher, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο κ. Stegher ανέφερε ότι με την παρουσία του στο σημερινό συνέδριο εκπροσωπεί τη διεθνή ένωση αερίου η οποία απαρτίζεται από 150 μέλη ανά τον κόσμο και της αναλογεί ποσοστό πάνω από το 95% της παγκόσμιας αγοράς αξίας του αερίου.
Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική ένωση που αρθρώνει την παγκόσμια φωνή του αερίου. Ο κ. Stegher εξήγησε ότι η διεθνής ένωση είναι θετική μπροστά στις νέες προκλήσεις που θέτει η δέσμευση και οι στόχοι για την απολιγνιτοποίηση, καθώς, όπως είπε, η ένωση έχει πολλά να πράξει, αλλά ταυτόχρονα έχει και να διαχειριστεί κινδύνους.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τη βιομηχανία αερίου. Γιατί το αέριο όπως είπε, ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικό στο κομμάτι της ενέργειας όσο είναι τώρα και η αξία του θα αυξηθεί σημαντικά. Για την Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η ένωση έχει δει πολλά υποσχόμενες εξελίξεις.
Κατά την παρέμβασή του εξήγησε ότι θέλει να ανοίξει τη συζήτηση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοιτώντας το δάσος και όχι το δέντρο. Ανέφερε, την αναγκαιότητα να υπάρχει πρόσβαση στην ενέργεια στον ευρύτερο πληθυσμό. Ωστόσο, όπως είπε, το 10% των χωρών καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από τις χώρες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. Ενα δισ. στην υποσαχάρια Αφρική έχουν την ίδια ικανότητα πρόσβασης όπως η Γερμανία. Ταυτόχρονα, λοιπόν, όπως είπε με την απολιγνιτοποίηση, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ενεργειακής επάρκειας στο σύνολο του πληθυσμού για να αποφευχθεί το φαινόμενο διόγκωσης της ενεργειακής φτώχειας.
Για τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον που έχει θέσει μπροστά στην ατζέντα η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο εκτελεστικός διευθυντής ανέφερε, ότι είναι εφικτό η Ευρώπη να καταφέρει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.
Τέλος ανέφερε, ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο και τον καταλύτη για το νέο ενεργειακό περιβάλλον και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει ωφεληθεί από το αέριο το οποίο βρίσκεται στη ραχοκοκαλιά της.