Την σταθερή προσήλωση της kIEFER TEK ΕΠΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταγράφοντας χρόνο με τον χρόνο ισχυρότερη αναπτυξιακή τροχιά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Χρήστος Πετρόχειλος, μιλώντας στην ενότητα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Νέες Ενεργειακές Τεχνολογίες – Επενδύοντας στην καθαρή ενέργεια του μέλλοντος» στα πλαίσια του 4ου Athens Investment Forum.
Με ισχυρή τεχνογνωσία σε όλες τις μορφές πράσινης ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά, βιοαέρια) η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 18 διαφορετικές πόλεις σε όλη την επικράτεια της χώρας και διαθέτει χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 150 MW, ενώ αναμένεται η περαιτέρω μεγέθυνσή του κατά 140 MW με την ολοκλήρωση του 2021.
Με γραφεία σε Αθήνα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητές της στην περιοχή της Κοζάνης έχοντας επίγνωση της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης και της ανάγκης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα παίρνει ενεργό μέρος στην μετάβαση της περιοχής σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο πράσινης ανάπτυξης, επιδιώκοντας στρατηγικές συμφωνίες και επενδύσεις στην περιοχή.
Αναλύοντας το «τεχνολογικό» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, ο κ. Πετρόχειλος αναφέρθηκε εκτενώς στον τομέα του βιοαερίου, επισημαίνοντας την σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει η εταιρεία τόσο ως κατασκευαστής μονάδων βιoαερίου όσο και ως developer τέτοιων έργων.
Με παρακαταθήκη τις αξιόλογες επιδόσεις του 2020 και του 2021 που σχεδόν διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ, η εταιρεία θέτει στόχο ανάπτυξης έργων συνολικής ισχύος 1 GW μέχρι το 2024.
Το 2020, η kIEFER κατασκεύασε σε διάστημα τεσσάρων μηνών το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύμπλεγμα ενεργειακών κοινοτήτων στην περιοχή του Αγρινίου, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 2,500 οικογένειες από την περιοχή. Τον Δεκέμβριο του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 110 MW.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη χρονιά, το 2022, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίων για την κατασκευή 300 MW έργων ΑΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης και της Αττικής, ενώ στις προθέσεις της είναι η δραστηριοποίηση και στον τομέα της αποθήκευσης.
Μάλιστα, ο κ. Πετρόχειλος τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία να αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε μονάδες βιοαέριου και βιομεθανίου να επιτελέσουν ρόλο αποθήκευσης με δεδομένο ότι μπορούν να αξιοποιηθούν ως μονάδες βάσης σε αντίθεση με άλλες πράσινες τεχνολογίες που δεν διαθέτουν τέτοια χαρακτηριστικά.
Τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας συμπληρώνει η δραστηριότητα ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης (Φο.Σ.Ε.), όπου αναλαμβάνει την εκπροσώπηση των ενεργειακών κοινοτήτων που κατασκευάζει και έχει ήδη αναπτύξει χαρτοφυλάκιο 100 MW ως ΦΟΣΕ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Τέλος, ο κ. Πετρόχειλος αναφέρθηκε στο προσωπικό της εταιρείας, αναδεικνύοντας την φιλοσοφία της να επενδύει σε νέους ανθρώπους – μέσος όρος των εργαζομένων στην εταιρεία είναι τα 30 έτη – ενώ σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη σύνδεση μεταξύ των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων του κλάδου.