Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Οι τιμές του πετρελαίου θα ήταν διπλάσιες ή τριπλάσιες αν δεν υπήρχε ο OPEC

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Οι τιμές του πετρελαίου θα ήταν διπλάσιες ή τριπλάσιες αν δεν υπήρχε ο OPEC
Δευτέρα, 08/11/2021 - 19:47

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν ότι οι τιμές πετρελαίου θα ήταν ακόμη υψηλότερες σήμερα αν δεν υπήρχε ο OPEC+, δίνοντας "σήμα" ότι ο Oργανισμός θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής.

"Ευτυχώς έχουμε τον OPEC+", δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Al-Mazrouei, από το συνέδριο Africa Oil Week στο Ντουμπάι, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο OPEC+ έχει εμποδίσει από το "να έχουμε διπλάσιες ή τριπλάσιες τιμές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εκτιμήσουμε", πρόσθεσε.

Το αργό τύπου Brent έχει σημειώσει άνοδο 62% μέχρι στιγμής για φέτος στα σχεδόν 84 δολάρια το βαρέλι με ώθηση από τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού και από τις περικοπές της προσφοράς του OPEC+, που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου έτους.

Σημειώνεται ότι ο OPEC+ έχει προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα σε μηνιαία βάση, ωστόσο οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ινδία, πιέζουν τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και τα υπόλοιπα μέλη του OPEC+ να επιταχύνουν τις αυξήσεις της παραγωγής.

Ο Al-Mazrouei τόνισε ότι η αγορά πετρελαίου είναι πολύ πιο "ήρεμη" σε σχέση με αυτή του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος στην Ευρώπη και την Ασία εν μέσω σοβαρών ελλείψεων, προκαλώντας αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και πλήττοντας τις οικονομίες από την Κίνα έως την Ινδία.

"Αν δεν ήταν ο OPEC+, θα βλέπατε κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη με το φυσικό αέριο και τον άνθρακα", είπε ο Al-Mazrouei και πρόσθεσε: "Εργαζόμαστε για να εξισορροπήσουμε την αγορά".

Ο OPEC+ θα πρέπει να παραμείνει επιφυλακτικός γιατί η αγορά πετρελαίου θα σημειώσει πλεόνασμα το α' τρίμηνο του επόμενου έτους, σημείωσε. "Αυτό οφείλεται στη μείωση της ζήτησης", είπε και συνέχισε: "Εξακολουθούν να υπάρχουν "αναζωπυρώσεις" κορονοϊού σε ορισμένες χώρες, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι παράγουμε τους κατάλληλους όγκους".

Ωστόσο, τα μέλη του οργανισμού ενδέχεται να προβούν σε νέα σύσκεψη σε λίγες μέρες αν η κατάσταση αλλάξει κ ο OPEC+ χρειαστεί να προσαρμόσει την πολιτική του.

Οι χώρες θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει "τεράστια αύξηση των τιμών που θα μπορούσε να ρίξει την παγκόσμια οικονομία", τόνισε.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ είπε ότι η απόφαση του OPEC+ την περασμένη εβδομάδα ήταν ομόφωνη και κανένα μέλος δεν πρότεινε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά περισσότερα από 400.000 βαρέλια.

Ο ίδιος κατηγόρησε για την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου και του άνθρακα τις κυβερνήσεις που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και προσπαθούν να μεταβούν πολύ γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ έχουν δεσμευτεί να μηδενίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, αν και θα συνεχίσουν με ένα έργο πολλών δισ. δολαρίων για την αύξηση της παραγωγής αργού στα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από λίγο πάνω από 4 εκατ..

"Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι απαραίτητα για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στις δεσμεύσεις του 2050 και του 2060 για την ουδετερότητα του άνθρακα", είπε. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας θα είναι πιο συχνές "αν δεν επενδύουμε αρκετά".

Πηγή capital.gr