Το κοίτασμα Jackdaw, ανατολικά του Αμπερντίν, έχει τη δυνατότητα να παράγει το 6,5% της παραγωγής φυσικού αερίου της Βρετανίας.
Η έγκριση, που μέχρι τώρα δεν γινόταν ζητώντας η βρετανική ρυθμιστική αρχή από την εταιρεία περιβαλλοντολογικές βελτιώσεις, έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng χαιρέτισε την απόφαση. «Ας προμηθευτούμε περισσότερο αέριο που χρειαζόμαστε από τα βρετανικά ύδατα για την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας», έγραψε στο Twitter.
Σε μια δήλωση, o εκπρόσωπος της Shell επισήμανε: «Έχοντας διεκδικήσει το Jackdaw πριν από αρκετά χρόνια, χαιρετίζουμε την έγκριση που λάβαμε σήμερα.
Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε με το έργο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράγει το 6,5% της παραγωγής φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κρίσιμη. Η τοπική παραγωγή φυσικού αερίου διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη μετάβαση του ΗΒ στην καθαρή ενέργεια, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει μέρος της ευρύτερης πρόθεσης της Shell να επενδύσει 20 έως 25 δισεκατομμύρια £ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το 75% να προορίζεται για προϊόντα και υπηρεσίες μηδενικού άνθρακα. Ωστόσο, όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική και συνεχίζουμε να προσβλέπουμε στην κυβέρνηση για αυτές τις διαβεβαιώσεις».
Σύμφωνα με τη Shell το κοίτασμα Jackdaw θα μπορεί να παρέχει αέριο σε 1,4 εκατομμύρια βρετανικά σπίτια.
Η ενεργειακή ανεξαρτησία αποτελεί ένα σημαντικό ζητούμενο της ενεργειακής στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την επόμενη περίοδο, όπως έχει παραδεχθεί σε δηλώσει του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ήδη από τις αρχές Απριλίου.
Το ενεργειακό ενδιαφέρον για την Βρετανία πέφτει στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική ενέργεια, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί επίσης νέες άδειες για έργα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από ό,τι στο εξωτερικό.
Σε ότι αφορά στα περιβαλλοντολογικά ζητήματα η Shell άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται το φυσικό αέριο πριν το βγάλει στην ξηρά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις 100 χώρες που δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίου μεθανίου κατά 30% τα επόμενα 10 χρόνια.