Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει και σύμφωνα με τις οποίες η Σαουδική Αραβία δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε αύξηση παραγωγής πετρελαίου, καθώς προβλέπει ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.
Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι πρέπει να διατηρήσει εφεδρική ικανότητα παραγωγής. Ωστόσο, οι φόβοι για άμεσες ελλείψεις προμηθειών έχουν αυξηθεί μετά την έναρξη νέου γύρου κυρώσεων κατά της Μόσχας από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής θαλάσσιων φορτίων ρωσικού πετρελαίου.
Οι τιμές έφθασαν σε υψηλό δύο μηνών - πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα. Η άποψη της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι, ενώ η αγορά πετρελαίου είναι αναμφίβολα κλειστή, γεγονός που έχει ωθήσει την άνοδο των τιμών, δεν υπάρχουν ακόμη πραγματικές ελλείψεις. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από τον Covid-19 ενισχύει τη ζήτηση, ενώ η πιθανότητα σημαντικής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας έχει αυξηθεί.
Η Ρωσία παρήγαγε περισσότερο από το 10 τοις εκατό του παγκόσμιου αργού πετρελαίου πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Είναι γνωστό ότι το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία μέχρι πρότινος δεν ήταν το καλύτερο και υπήρξαν εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου.
Η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένα απορρίψει εκκλήσεις από τον Λευκό Οίκο και την G7 να επιταχύνουν άμεσα τις αυξήσεις της παραγωγής. Ωστόσο, αρκετές επισκέψεις τις τελευταίες εβδομάδες από μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Brett McGurk, συντονιστή του Λευκού Οίκου για την πολιτική στη Μέση Ανατολή, και του Amos Hochstein, απεσταλμένου του Λευκού Οίκου για την ενέργεια, βοήθησαν στον επανακαθορισμό και τη βελτίωση της σχέσης.
Άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες και τα οποία επικαλούνται οι Financial Times είπαν ότι η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αλλάξει ρώτα για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις τιμές ως μέρος μιας προσέγγισης με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Προσέφερε επίσης διαβεβαιώσεις ότι τελικά θα ανταποκριθεί στις δυτικές εκκλήσεις αυξάνοντας την παραγωγή σε περίπτωση που μια κρίση προσφοράς χτυπήσει την αγορά πετρελαίου. «Τέτοια βήματα βρίσκονται στη σφαίρα του δυνατού ως απάντηση στην ουσιαστικά θετική κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ», είπε ο Αλί Σιχάμπι, Σαουδάραβας σχολιαστής που γνωρίζει την προσέγγιση της σαουδαραβικής ηγεσίας, αναφερόμενος στις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων πριν, μάλιστα, από μια πιθανή επίσκεψη του Προέδρου Μπάιντεν, ακόμα και εντός του 2022. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, και ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να τηρήσει το σχέδιο παραγωγής του που ίσχυε από την αρχή της κρίσης του Covid.