Περισσότερες προβλέψεις σε σχέση με την αξιοποίηση του βιομεθανίου θα εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο που είναι υπό επεξεργασία από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Για τους καταναλωτές η έγχυση στο υφιστάμενο δίκτυο του βιομεθανίου δεν θα έχει καμία διαφορά, ούτε θα διαφοροποιηθεί ο εξοπλισμός των καταναλωτών οι οποίοι έχουν ήδη εγκαταστήσει λέβητα φυσικού αερίου.
Την αξιοποίηση του βιομεθανίου προφανώς έφερε στο προσκήνιο η προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Σε αυτό το στόχο βέβαια ρόλο θα παίξει η είσοδος LNG στη χώρα μας, όμως μεταγενέστερα τα «πράσινα» καύσιμα θα μπορούσαν να το αντικαταστήσουν. Ρόλο επίσης σε αυτό θα παίξει το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ το οποίο έχει αναπτυχθεί σε 6 περιφέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia.gr στους στόχους της νέας νομοθετικής ρύθμισης θα είναι και η δημιουργία διάσπαρτων μονάδων σε όλη την επικράτεια για το λόγο ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες που παράγουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή βιομεθανίου είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με αναλυτές, το στοίχημα είναι η δημιουργία της κατάλληλης εφοδιαστικής αλυσίδας για την τροφοδοσία των μονάδων, με τη συλλογή των αποβλήτων να γίνεται γρήγορα και οικονομικά και με το όλο εγχείρημα έτσι να στηρίζεται στην κυκλική οικονομία.
Οι μονάδες θα στηρίζονται στην υφιστάμενη νομοθεσία. Θα χρησιμοποιούν τους ίδιους φορείς, σε σχέση με την αδειοδότηση και τη λειτουργία με τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.
Σε σχέση με το ερώτημα εάν θα ήταν εφικτή η ηλεκτροπαραγωγή, η απάντηση είναι πως θα μπορούσε να γίνει μόνο με την αξιοποίηση του βιοαερίου. Στη χώρα μας υπάρχουν μονάδες βιοαερίου ισχύος 98MW, αλλά όχι μονάδες βιομεθανίου .Ωστόσο, θα μπορεί μια υφιστάμενη μονάδα βιοαερίου να αναβαθμιστεί σε μονάδα βιομεθανίου.
Να σημειωθεί πως η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου αναμένει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την έκδοση άδειας βιομεθανίου για να υλοποιήσει τα πρώτα πιλοτικά έργα στις Σέρρες και την Ημαθία. Τα έργα αναμένονται σύμφωνα με την ΔΕΔΑ εντός του 2022 και «αφορούν την ολιστική προσέγγιση της εταιρείας προς την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στην Ελλάδα: από την παραγωγή, την έγχυση, τη διανομή, την πώληση και τη χρήση. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΑ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δύο υφιστάμενες μονάδες παραγωγής βιοαερίου, οι οποίες θα συμμετάσχουν στα πιλοτικά έργα, για την αναβάθμισή τους σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου το οποίο, στη συνέχεια, θα εγχέεται στα γειτνιάζοντα δίκτυα της ΔΕΔΑ χαμηλής και μέσης πίεσης και θα διανέμεται ως μείγμα με το φυσικό αέριο προς οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές».