Συνεχίζει τα άλματα η τιμή του πετρελαίου καθώς η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση των τιμών τροφοδοτεί τις ανησυχίες για την προσφορά Η ανάκαμψη της ζήτησης στην Ασία μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία και η έναρξη της οδηγικής περιόδου στις ΗΠΑ έρχονται εν μέσω ανησυχιών για πιο περιορισμένη προσφορά.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τις τιμές του αργού για τις πωλήσεις της τον Ιούλιο αύξησε τις ανησυχίες για την προσφορά, αν και η ομάδα ΟΠΕΚ+ δεσμεύτηκε για περιορισμένη αύξηση της παραγωγής.
Το διεθνές αργό αναφοράς Brent διαπραγματευόταν στα 120,38 δολάρια το βαρέλι στις 06:40 GMT για αύξηση 0,55%, αφού έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση στα 119,72 δολάρια το βαρέλι.
Το αμερικανικό κριτήριο αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) βρισκόταν στα 119,53 δολάρια ανά βαρέλι την ίδια ώρα με άνοδο 0,55% από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στα 118,87 δολάρια το βαρέλι.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τις τιμές του πετρελαίου για τους πελάτες της στην Ασία, καθώς αρκετές οικονομίες της περιοχής έκαναν άρση των περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού, ασκώντας πίεση στις τιμές, εν μέσω ενίσχυσης της ζήτησης στην περιοχή έναντι της περιορισμένης προσφοράς.
Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας ήρθε μετά τη συμφωνία της ομάδας των 23 μελών του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου κατά περίπου 50% από τον Ιούλιο, ωθώντας την τιμή του πετρελαίου Brent πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι.
Την Πέμπτη, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να προσθέσουν 648.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα (bpd) στην αγορά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, από τα 432.000 bpd που παρήγαγαν τους τελευταίους μήνες.
Ανακουφίζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά, το Ιράκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η παραγωγή πετρελαίου του θα φθάσει τα 4,58 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, οι οποίες παρέχουν περισσότερο από το 90% των εσόδων της χώρας.
Η έλλειψη προσφοράς έρχεται καθώς η αγορά αντιμετωπίζει ισχυρή ζήτηση στις περισσότερες μεγάλες περιοχές, ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της ANZ για τα εμπορεύματα Daniel Hynes σε σημείωμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο ίδιος τόνισε ότι η περίοδος οδήγησης στις ΗΠΑ ξεκίνησε δυναμικά με τις μετακινήσεις στους εθνικούς δρόμους να έχουν επιστρέψει πάνω από τα επίπεδα του 2019.
«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη βενζίνη στις ΗΠΑ σημείωσαν υψηλό ρεκόρ στα 4,19 δολάρια/γαλόνι. Η αγορά βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα», πρόσθεσε.