Την κατεύθυνσή της ψάχνει η αγορά λίγες ημέρες μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ ο οποίος στοίχισε τη ζωή περίπου 50 ανθρώπων και το κόστος του υπολογίζεται ότι θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια, πολλά περισσότερα από εκείνα που είχε κοστίσει ο καταστροφικός τυφώνας Κατρίνα. Παρ’ όλο που κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ζημιές στις υποδομές πετρελαίου στην ανατολική ακτή δεν είναι τόσο εκτεταμένες όσο αναμενόταν, οι επιπτώσεις θα είναι αναπόφευκτες στην προσφορά καυσίμων εξαιτίας του κλεισίματος αγωγών και διυλιστήριων καυσίμων στο Τέξας και της μείωσης κατά 1/3 της παραγωγής των διυλιστηρίων, όπως αναφέρθηκε την Κυριακή.
Τη Δευτέρα στις ασιατικές αγορές επικράτησαν μικτές τάσεις λόγω της μείωσης της αμερικανικής παραγωγής αλλά ακόμη πιο συγκεχυμένες είναι οι προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν στα 47,42 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 13 σεντ από το τελευταίο κλείσιμο. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent, μειώθηκαν κατά 27 σεντ, στα 52,48 δολάρια το βαρέλι.
Σε διεθνές επίπεδο οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τόσο στην Ευρώπη όσο και την Ασία καθώς οι πετρελαιοπαραγωγές επιχειρήσεις βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τις εξαςγωγές προς τις ΗΠΑ ή σε ορισμένες περιπτώσεις να μειώσουν τις εισαγωγές τους από αυτές. Η τιμή της βενζίνης και της κηροζίνης αυξήθηκε ταχύτερα αλλά η επίδραση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν ήταν τόσο σημαντική.
Πιέσεις ασκούν και οι εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα
Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα εν μέσω ανησυχιών για νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων. Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο μετά την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, η οποία «έβαλε φωτιά» στη διεθνή διπλωματία. Αυτό ασκεί επιπλέον πιέσεις στο αργό καθώς οι επενδυτές αποσύρουν χρήματα από το «υψηλού» κινδύνου πετρέλαιο και προτιμούν τον χρυσό, ο οποίος παραδοσιακά σε θεωρείται πιο ασφαλής επιλογή. Η τιμή του χρυσού συνέχισε την ανοδική πορεία για τρίτη ημέρα καταγράφοντας τη Δευτέρα άνοδο κατά 0,9%.
Πηγή