Η ομάδα των χωρών του ΟΠΕΚ+ υστέρησε έναντι του συνολικού στόχου για την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 2,695 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο, λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των περιορισμών δυναμικότητας σε αρκετούς άλλους παραγωγούς που δεν μπορούν να αντλήσουν σύμφωνα με τις ποσοστώσεις, όπως προκύπτει από έγγραφο του ΟΠΕΚ+ που είδε το Reuters την Πέμπτη.
Τον περασμένο μήνα παρατηρήθηκε μεγαλύτερο χάσμα στη συνολική παραγωγή των μελών του ΟΠΕΚ+ σε σύγκριση με τον στόχο της ομάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις δευτερογενών πηγών που επικαλείται το έγγραφο του ΟΠΕΚ+. Η συμμόρφωση με τις περικοπές εκτινάχθηκε στο 256% τον Μάιο, από 220% τον Απρίλιο, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα της υποπαραγωγής στον ΟΠΕΚ+ βάθυνε, καθώς οι στόχοι αυξήθηκαν κατά 432.000 bpd τον περασμένο μήνα.
Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εκτός ΟΠΕΚ στο σύμφωνο ΟΠΕΚ+, είδε την παραγωγή της να αυξάνεται ελαφρώς τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθούσε να είναι πολύ χαμηλότερη από τον ρωσικό στόχο σύμφωνα με τη συμφωνία. Χτυπημένη από την αυτοκυριαρχία, τις κυρώσεις και τώρα το εμπάργκο της ΕΕ, η ρωσική παραγωγή αργού πετρελαίου μειώθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η ρωσική παραγωγή αργού πετρελαίου ανέκαμψε ελαφρώς τον Μάιο, σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΠΕΚ+ που είδε το Reuters. Η Ρωσία άντλησε 9,273 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου τον περασμένο μήνα, από 9,159 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τον Απρίλιο. Ωστόσο, η ρωσική παραγωγή εξακολουθούσε να απέχει πολύ από τον στόχο της, έως και 1,276 εκατ. bpd κάτω από την ποσόστωσή της για τον Μάιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη υποαπόδοση σε σύγκριση με τους στόχους μεταξύ όλων των παραγωγών του ΟΠΕΚ+.
Μελλοντικά, η παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να βελτιωθεί πάρα πολύ, ειδικά αφότου η συμμαχία νωρίτερα αυτό το μήνα αποφάσισε να επιταχύνει τη χαλάρωση των περικοπών και δήλωσε ότι ο στόχος της για τον Ιούλιο θα είναι 648.000 bpd υψηλότερος από τον Ιούνιο.
Ενώ η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ είναι πιθανό να τηρήσουν τις αντίστοιχες ποσοστώσεις τους, η Ρωσία και τα αφρικανικά μέλη του ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Νιγηρία και την Αγκόλα είναι πολύ απίθανο να το πράξουν.
Οι κυρώσεις στη Ρωσία επηρεάζουν την προσφορά της, παρά τον υψηλό όγκο εξαγωγών προς την Ινδία και την Κίνα, ενώ άλλοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν έλλειψη δυναμικότητας ή/και επενδύσεων, γεγονός που τους εμποδίζει να επιτύχουν τους στόχους τους.