Οι επισκευές και οι δοκιμές μηχανικών εξαρτημάτων και συστημάτων αυτοματισμού, θα πραγματοποιηθούν από τις 11 έως και τις 21 Ιουλίου και από την Ευρώπη εκφράζονται φόβοι πως η συντήρηση του Nord Stream μπορεί να κρύβει και μια σκόπιμη επιλογή της Μόσχας, αφού λίγες ημέρες η Gazprom, είχε διακόψει για μια εβδομάδα, την παροχή αερίου για έργα συντήρησης και στον νότιο αγωγό Turkish Stream.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα σχεδόν μισού χρόνου, η Gazprom μείωσε τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη ,σχεδόν κατά ένα τρίτο, σε 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ στην παρούσα φάση, θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα χωρητικότητα του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και του αγωγού Yamal-Europe, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Κάτι που προφανώς δεν έπραξε.
Γερμανία και η Ιταλία αποτελούν τα δύο κύρια κέντρα αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ και αντιπροσωπεύουν το 40% των πιθανών αποθεματικών της Ένωσης. Προσθέτοντας και την Αυστρία το μερίδιο ξεπερνά το 60%. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σχέδιο που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων για τον ερχόμενο χειμώνα (και τη μείωση του εκβιασμού της Μόσχας) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα αυτών των κρατών μελών.