Οι καθυστερήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί το momentum, καθώς πλέον η ενεργειακή αγορά έχει αλλάξει άρδην και οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές.
«Διανύουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο στην ενεργειακή αγορά και ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου, με μεγάλη αβεβαιότητα και ελάχιστη ορατότητα για τους επενδυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις για το ποιος είναι πλέον ο σχεδιασμός και ποια τα επόμενα βήματα. «Αν δεν υπήρχε αυτή η αβεβαιότητα θα ήμασταν πιο προχωρημένοι ως προς το τι θέλουμε να κάνουμε με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρείας αλλά και με τα ΕΛΠΕ ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της και να λήξει η άτυπη περίοδος ομηρείας, στην οποία βρίσκεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας λόγω του «παγωμένου» διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε στο διηνεκές. Έως το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις» κατέληξε ο κ. Πολίτης.
Υπό επανεξέταση το όλο πλαίσιο
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη φάση ο λόγος καθυστέρησης του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης ήταν η δικαστική διαμάχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τα Ελληνικά Λιπάσματα. Μια διαμάχη που δείχνει να βαίνει προς το τέλος της, καθώς πλέον η υπόθεση έχει φθάσει στον Άρειο Πάγο, μετά από τη θετική, για τη ΔΕΠΑ, απόφαση του Εφετείου. Ωστόσο σήμερα πλέον οι συνθήκες της αγοράς είναι τέτοιες που δεν φαίνεται να επιτρέπουν περαιτέρω κινήσεις ιδιωτικοποίησης.
«Επανεξετάζεται όλο το πλαίσιο», είπε ο κ. Πολίτης σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα κάνει η ίδια η εταιρεία, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σε σχέση με την πώληση, πράγμα που αφορά τους μετόχους, δηλαδή το δημόσιο που ελέγχει το 65% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ με το 35%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό που είχε γίνει για την πώληση της εταιρείας, τα ΕΛΠΕ είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να αγοράσουν το 100%, με την επιφύλαξη ότι αν δεν κερδίσουν τον διαγωνισμό, τότε θα διέθεταν στον πλειοδότη και το δικό τους μερίδιο 35%.
Προχωρά η ΔΕΠΑ Υποδομών
Σε ότι αφορά το δημόσιο η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τη σημασία της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον χειρισμό των επιπτώσεων στους πολίτες και την οικονομία αφού η εταιρεία υποχρεώθηκε σε σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Εκπτώσεις που δεν θα ήταν το ίδιο εύκολο να έχουν γίνει εάν η εταιρεία είχε ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.
Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών ο διαγωνισμός για την πώληση της οποίας έχει κατακυρωθεί στην Italgas ο κ. Πολίτης δήλωσε ότι η όλη υπόθεση βρίσκεται σε διαδικασία οικονομικού κλεισίματος, με απώτερη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο.