Κουκουλόπουλος: Τα 19 νέα έργα ΑΠΕ της ΔΕΠΑ στο νομό Κοζάνης

Κουκουλόπουλος: Τα 19 νέα έργα ΑΠΕ της ΔΕΠΑ στο νομό Κοζάνης
eurokinissi
Πέμπτη, 22/08/2024 - 20:14

Την επίσημη λίστα με τα 19 νέα έργα ΑΠΕ της “ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.” στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έδωσε στη δημοσιότητα ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Πρόκειται για τον πίνακα που έλαβε κοινοβουλευτικά από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κα Σδούκου, σε απάντηση της Ερώτησης και Α.Κ.Ε που είχε καταθέσει την 24η Ιουλίου ζητώντας αναλυτικά στοιχεία και έγγραφα για το δάνειο εκατοντάδων εκατομμυρίων που πήρε η ΔΕΠΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να κατασκευάσει νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δυτική Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι τότε είχε ανακοινωθεί πως η ΕΤΕπ χορηγεί στη ΔΕΠΑ δάνειο 390 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία πάρκων ηλιακής ενέργειας σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης είχαν παραστεί δύο Υπουργοί της Κυβέρνησης.

Όπως μπορείτε, λοιπόν, να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, ετοιμάζονται 19 νέα έργα ΑΠΕ από δύο θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΠΑ, όλα στο νομό Κοζάνης και συγκεκριμένα στους Δήμους που αναγράφονται στην 7η στήλη του πίνακα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η 2η στήλη, όπου για κάθε έργο αποτυπώνεται ο βαθμός προτεραιότητας για λήψη ΟΠΣ (Οριστική Προσφορά Σύνδεσης). Τα έργα προτεραιότητας Α3 για λήψη ΟΠΣ αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται κατά το α’ τρίμηνο του 2025, με την έναρξη λειτουργίας τους να τοποθετείται περίπου 18 μήνες μετά την ένταξη κατασκευής. Όπως αναγράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, η συνολική ονομαστική ισχύς των έργων της Δυτικής Μακεδονίας είναι 569,47 MWp.