Η Ευρώπη έχει μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα με ακόμη υψηλότερο ενεργειακό κόστος, δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν ( Ben van Beurden), μιλώντας σε συνέδριο στην Οξφόρδη της Αγγλίας.
«Θα αντιμετωπίσουμε έναν πραγματικά δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη», είπε, εκτιμώντας ότι θα αντιμετωπίσουμε «μια πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών».
«Ίσως ορισμένες χώρες να τα πάνε καλύτερα από άλλες, αλλά νομίζω ότι όλοι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών, επομένως θα υπάρξει μεγάλη πίεση στη βιομηχανία και επομένως θα υπάρξει μεγάλη πίεση στην οικονομία», είπε. «Στη χειρότερη περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διανομή με το δελτίο», πρόσθεσε.
«Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε εκ των προτέρων. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να ετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το τι θα κάνουν αν διακοπεί το φυσικό αέριο.
Και αν συμβεί αυτό, δεν υπάρχουν πραγματικά πολλές επιλογές», υπογράμμισε ο van Beurden.
Το βάρος να περιοριστούν οι ανάγκες σε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο φαίνεται ότι θα πέσει σε νοικοκυριά και βιομηχανίες τον ερχόμενο χειμώνα. Η ΕΕ και διάφορα ινστιτούτα ήδη επεξεργάζονται τρόπους περικοπών, οι οποίες θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών και τη βιομηχανική παραγωγή.
Σύμφωνα με το Reuters η ΕΕ στις 20 Ιουλίου θα προτείνει στα κράτη μέλη να δώσουν οικονομικά κίνητρα στις βιομηχανίες για να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, να αλλάξουν καύσιμα στη βιομηχανία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και να ξεκινήσουν ενημερωτικές εκστρατείες για να ωθήσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση και ψύξη. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το πέρασμα σε μια χειρότερη φάση με τη Ρωσία και ενός μόνιμου κλεισίματος του North Stream I.
Αλλά και πέρα από την ΕΕ είναι πολλές οι χώρες που στο δημόσιο διάλογο έχει ανοίξει ένα τέτοιο θέμα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία έχει περάσει τον τελευταίο μήνα στο δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων των περικοπών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Όμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο ότι τον χειμώνα το Βερολίνο θα είναι δύσκολο να μην περάσει και στο επόμενο στάδιο, που θα σημαίνει διανομή μορφών ενέργειας με δελτίο.
Παράλληλα το International Energy Agency σε έκθεσή του που δημοσίευσε προχθές υποστήριξε πως είναι εφικτό, αν προηγηθούν οι κατάλληλες καμπάνιες, να παρακινηθούν οι πολίτες και να μειώσουν τη χρήση της ενέργειας. Στην έκθεση που δημοσίευσε έφερε ως παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συγκεκριμένα σημείωσε: «ορισμένες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι έως και το 20% της οικιακής ζήτησης ενέργειας θα μπορούσε ενδεχομένως να εξοικονομηθεί από αλλαγές συμπεριφοράς στον οικιακό τομέα».
Η έκθεση του IEA για το 2021 δείχνει ότι οι καμπάνιες ενημέρωσης μπορούν να επιτύχουν την αντιμετώπιση ενός εκτεταμένου φάσματος επιπτώσεων όσον αφορά την εξοικονόμηση ποσοτήτων ενέργειας. Ακόμη και πέρα από τη σημερινή ενεργειακή κρίση, η μοντελοποίηση του IEA υπογραμμίζει τη σημασία των μέτρων συμπεριφοράς για την επίτευξη καθαρών μηδενικών ενεργειακών στόχων, οι οποίοι φυσικά θα αφορούν στο απώτερο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση αυτή είναι ενδεικτική της προετοιμασίας, όχι μόνο θεσμών, αλλά και εταιρειών για τον επόμενο χειμώνα.