Μπορεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή να μην έχει πρόβλημα με την τροφοδοσία του φυσικού αερίου, όμως το σενάριο διακοπής του Nord Stream δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις τιμές στη χώρα μας. Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις πως σε αυτό ενδεχόμενο θα εκτοξευτεί η χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα μας στα ύψη. Ωστόσο, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σε σχέση με το τι θα πράξει τελικά η Ρωσία. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδιδε χθες πως θα αποκατασταθεί από την Πέμπτη η τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω του Νord Stream. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, ότι η Κομισιόν δεν αναμένει την επανεκκίνηση των ροών από τον αγωγό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης.
Στην Ελλάδα, που το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, ο αγωγός Turk Stream λειτουργεί κανονικά μετά την προγραμματισμένη συντήρηση και η τροφοδοσία έχει αποκατασταθεί στο 100%. Μάλιστα σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση πως θα αλλάξει εύκολα αυτή η συνθήκη, ούτε υπάρχει ζήτημα ως προς την πληρωμή της GAZPROM.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν μάλιστα πως η ΔΕΠΑ έχει διαφοροποιήσει τις πηγές της, υπενθυμίζοντας ότι προμηθεύεται από τους Αζέρους 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, μέσω του αγωγού TΑP. Παρόλα αυτά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη είναι ρευστή, κανείς όπως επισημαίνουν αναλυτές δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα.
Η ηγεσία της Ε.Ε. προετοιμάζεται για μια διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο υπέγραψε νέα συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο άρχισε να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline στα τέλη του 2020. Τότε, το Αζερμπαϊτζάν είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να στείλει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο προς την Ευρώπη κάθε χρόνο. Τώρα με βάση τη συμφωνία σκοπεύει να στέλνει στην Ευρώπη 20 δις. κ.μ.