Η εταιρεία MEDITERRANEAN GAS S.A. πρόκειται να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει ένα FSRU στον Παγασητικό κόλπο στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με την ονομασία «ΑΡΓΩ FSRU». Στην εγκατάσταση προβλέπεται μόνιμη αγκυροβολιά πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου χωρητικότητας 170.000 m3 περίπου, προς εξυπηρέτηση LNG δεξαμενοπλοίων ίδιας εν γένει χωρητικότητας. Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της πλωτής μονάδας και του εξυπηρετούμενου πλοίου σχεδιασμού έχουν ως εξής: ολικό μήκος = 292m, πλάτος = 45,2m και βύθισμα = 12,2m υπό έμφορτες συνθήκες.
Ειδικότερα το έργο «ΑΡΓΩ FSRU» περιλαμβάνει:
- Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεροποίησης ΥΦΑ (Floating Storage and Regasification Unit-FSRU).
- Πλατφόρμα εκφόρτωσης του φυσικού αερίου με βραχίονες εκφόρτωσης (Un-loading Arms) και πολλαπλά σημεία πρόσδεσης/πλωτών ναύδετων (buoys) για την πρόσδεση της μονάδας FSRLI.
- Υποθαλάσσιο τμήμα αγωγού Φυσικού Αερίου μήκους 350m περίπου με μέγιστη πίεση λειτουργίας 10Obarg, το οποίο θα συνδέει την πλατφόρμα εκφόρτωσης με τον Υπόγειο Χερσαίο Αγωγό του Φυσικού Αερίου.
- Χερσαίο Υπόγειο αγωγό Φυσικού Αερίου (ΦΑ) μήκους 15 χιλιομέτρων περίπου, με μέγιστη πίεση λειτουργίας 100barg, για τη διοχέτευση του ΦΑ στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ΦΑ (ΕΣΜΦΑ).
- Νέο Μετρητικό / Ρυθμιστικό (M/R) Σταθμό.
Το ΥΦΑ θα παραλαμβάνεται και θα εκφορτώνεται από τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς ΥΦΑ στις κρυογενικές δεξαμενές του FSRU. Η αεριοποίηση του ΥΦΑ θα πραγματοποιείται μέσω 3 αεριοποιητών, ο καθένας από τους οποίους θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 250MMSCFD. Υπό κανονικές συνθήκες θα λειτουργούν οι δύο από αυτούς, ενώ ο τρίτος θα βρίσκεται σε εφεδρεία (Ν+1) για περίπτωση εξυπηρέτησης μεγαλύτερης ωριαίας ζήτησης αιχμής, βλάβης ή συντήρησης. Τα παραπάνω στοιχεία ενδέχεται να αλλάξουν κατόπιν σχετικής προσομοίωσης των δεδομένων από τον ΔΕΣΦΑ.
Σε εφαρμογή της πρόβλεψης της παραγράφου 1 του Άρθρου 95Β του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ, δημοσιεύεται περίληψη της Αίτησης Μελλοντικής Δυναμικότητας που υπεβλήθη από την Mediterranean Gas A.E. και καλείται κάθε ενδιαφερόμενος ο οποίος έχει έννομο συμφέρον να υποβάλει εγγράφως τις απόψεις του (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Θέμα: Νέες Συνδέσεις), καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλει Αίτηση Δέσμευσης Μελλοντικής Δυναμικότητας σχετική με την ανωτέρω Αίτηση, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών, ήτοι ως την 19η Σεπτεμβρίου 2022.